"Planlæggere under 40 år med gode ideer holder en masse møder om boliger til fremtidens ældre. Men de glemmer de ældre i dag og især de ældre i byens fattigste områder." Ena Jarland, der er formand for Brugerrådet ved Hasle Lokalcenter, kræver opmærksomhed på ældres forhold her og nu.
Opmærksomhed fra nyvalgt byrådsmedlem 
Hanne Vinther lytter som nyvalgt byrådsmedlem med sæde i bl.a. byrådets udvalg for sundhed og omsorg. Hanne Vinther lægger vægt på at se, hvordan tingene ser ud i virkeligheden. Og hun spørger Ena Jarland om mulighed for at være ’føl’ en dag på et lokalcenter.
Ældres egne krav til plejebolig
"Ikke alle fremtidens ældre bor i dag i store huse og kræver store boliger som ældre. Ikke alle kan betale en fin og flot plejebolig med to værelser. Mange føler heller ikke et behov for en plejebolig med to værelser. De siger, vi sidder jo kun i en stol og ser kun et tv. Og de har heller ikke brug for plads til gæster," fortsætter Ena Jarland.
Ifølge Ena Jarland er en god løsning efter behov at opsætte en skillevæg, der er mulighed for i et-rums plejeboliger på Lokalcenter Hasle. Hun fortæller om en beboer, som ønskede fra sin seng at kunne se sine malerier og møbler.
Ældres økonomi
Hanne Vinther noterer flittigt. Men hun kan ikke tilbageholde et spontant: "Det er bare ikke i orden!", da Ena Jarland oplyser, at indskuddet til en plejebolig på Lokalcenter Hasle er på 20.000 kr., og at en folkepension kan være brugt, når husleje og 3.000 kr. til mad er betalt. Ena Jarland vurderer, at nogle ældre har mindre til rådighed i dag, end den gang der blev udbetalt lommepenge til plejehjemsbeboere. "Og så er der beboere i Bispehaven, som end ikke får folkepensionen," fnyser en forarget Ena Jarland.
Grimme aflastningspladser
Korttidspladser til aflastning er endnu en mærkesag for Ena Jarland: "De kan være så urimeligt grimt indrettet. Skal man med god samvittighed aflevere f.eks. en dement ægtefælle i en aflastningsbolig for et par uger, bør der være lidt hyggeligt."
I stedet for udsmykning med moderne plakater foreslår Ena Jarland, at man bruger malerier med guldramme, som efterladte til beboere i plejeboliger lader blive tilbage. Og sørger for et farverigt og festligt tæppe til en grim seng. Måske kunne der også findes en løsning på at genbruge møbler efter ældres smag.
Bevillinger på vej
Hanne Vinther lægger kuglepen og blok fra sig og blander sig ivrigt i ideudviklingen: "Som ansat på et bibliotek ved jeg, at demente er glade for billeder, der minder dem om deres tidligere liv. Måske skal vi prøve at indrette aflastningsboliger som rum for 40 år siden."
Ena Jarland og Hanne Vinther er enige om, at der kan gøres noget ved aflastningsboliger, uden at det behøver at koste noget. Ellers må planlæggerne efter Ena Jarlands mening godt holde en projekt- og rapportpause for at skaffe penge til ældres behov i dag.
Hanne Vinther kan dog oplyse, at der er en bevilling på vej til byrådet om mulighed for aflastning for demente i deres eget hjem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.