Der ER somaliere, der snyder i skat, men det er kun en lille gruppe, og somalierne er ikke slemmere end andre befolkningsgrupper. Det blev nævnt flere gange på et temamøde om medborgerskab og social ansvarlighed. Alligevel efterlyser somalierne nu kurser, hvor SKAT oplyser om reglerne.
Ali Nuur, tidligere byrådsmedlem, havde inviteret til temadagen i Gellerup, som samlede godt 50 somaliere. På mødet talte højesteretssagfører Tage Gøttsche, Advokaterne Vest, om reglerne for at overføre penge til andre lande – en praksis som nogle ikke har helt styr på, sagde han.
Den seneste tids medieomtale åbenbarer også, at en del somaliere heller ikke har helt styr på skattereglerne, for at sige det mildt. Men somalierne i Aarhus tager afstand fra skattesnyd, og Ali Nuur havde til temadagen inviteret to skattefolk.
Tager afstand fra snyd
"Anette Kønig fra Skat fortalte, at somalierne ikke skiller sig ud fra andre grupper i befolkningen, hvor der også er skattesnyd," siger Ali Nuur efter mødet. Han anerkender, at der har været razziaer vendt mod somaliere i Aarhus, og at nogen kan have været med til at organisere snydet.
"Det må være en sag for politiet at se på det. Vi tager afstand fra enhver form for skattesnyd," siger han. Anette Kønig beklagede også, at snydet fik lov til at florere i flere år, før det blev stoppet, men blev forklaret med, at Skat ikke har resurser nok.
"Det var godt at have de to skattemedarbejdere til at fortælle om reglerne, men 20 minutter var slet ikke nok! Vi skal invitere dem igen, og vi vi vil gerne tilbyde det som kurser, som kan have 20-25 somaliere ad gangen.
Somalierne skiller sig ikke ud
Rabih Azad-Ahmad fortalte som viceborgmester om integrationsindsats, og han understregede, at somalierne ikke skiller sig uheldigt ud på nogen måde. Det samme sagde Allan Aarslev fra politiet. Det er små grupper, der er kriminelle, ikke flertallet.
Det er det skisma, som i dag plager somalierne: at langt de fleste opfører sig korrekt, mens en lille gruppe snyder systemet. Ali Nuur har en klar forventning om, at denne gruppe bliver meget mindre:
"Ja, møder som dette hjælper meget. Når vi får sådanne ting at vide direkte fra myndigheder som Skat, så er det gavnligt."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.