Gellerup.nu har besøgt bydelsmødrene i Yggdrasil for at spørge dem hvad integration er for en ting. De var enige om mange ting og fik diskuteret en del.
Hvad er integration?
Deeqa Yusuf mener, at man er integreret, når man forstår det samfund man lever i. ”Vi skal kende reglerne for det samfund man lever i, såsom lovene, reglerne og hvordan samfundet fungerer,” forklarer Deeqa Yusuf.
Haanan Yusuf og Saoussane El Abbas istemmer med de samme synspunkter. De mener også, at man skal kende til hvem der er borgmester og statsminister og følge med i hvad der generelt foregår i det samfund man lever i.
Haanan Yusuf mener ikke, at hun selv er 100 procent integreret, men hun vil fortsat lære mere og blive bedre til dansk. Hun fortæller, at hun prøver at se dansk tv, og specielt holder af at se DR Update, fordi den kører i loop, og hvis man ikke forstår nyheden første gang, kommer den hurtigt igen. Saoussane El Abbas har stadig lidt svært ved at forstå nyhederne på dansk, men vil gerne give DR Update en chance. Altså inden Danmarks Radio lukker kanalen ned!
Snak med andre der kan dansk
Haanan mener, at den bedste måde at lære dansk på er, at komme ud og snakke med andre der kan dansk. Sprogskolen er ikke altid effektiv, og alle tre kender eksempler på udlændinge der har gået på sprogskole i mange år uden at lære ordentlig dansk.

Hun har lært meget mere dansk ved at snakke med danskerne og og gå på arbejde end på sprogskole.  Hvis hun ikke forstår, hvad folk siger, spørger hun bare igen. Hvis hun læser en tekst som hun ikke forstår tjekker hun det automatiske oversættelsesprogram Google for at se, hvad ordet betyder. Google Translate har ikke ordbog på somalisk, men Hanan kan engelsk, så det er intet problem.
Lav kurser for os
Deeqa Yusuf har nogle ideer til, hvordan man bliver bedre integreret, og hvordan lokalområdet kan hjælpe.
”Man kan lave nogle kurser i borgerindragelse, demokrati og børneopdragelse.” Hun mener, at mange i området kunne have brug for den slags kurser, og nogle forældre har især brug for hjælp og vejledning i, hvad der kræves af dem i det danske samfund. Også med hensyn til børneopdragelse, så deres børn ikke løber rundt på gaden til sent ud på aftenen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.