TEMA: FORDOMME.
Hvordan har du det med fordommen om, at tyrkere holder sig meget for sig selv og er ekskluderende?
”Det er tydeligt at se, at mange tyrkere holder sig til deres egne foreninger. Det er ikke kun tyrkere, som holder sig for sig selv, men de forskellige tyrkiske foreninger blander sig stort set ikke med hinanden. Jeg ved ikke hvorfor, men sådan er det bare.
I vores forening (Brabrand Kvindeforening) har vi arbejdet meget for at åbne op, men der er mange årsager til, at det kan være svært. I vores børneklub har vi kun tyrkiske børn på grund af, at børnene er sprogligt svage både i dansk og tyrkisk, så derfor er det svært, hvis der er mange forskellige sprog blandet sammen. Det er bedre, at det så kun er tyrkere og deres modersmål bliver styrket.
Hvordan har du det med fordommen om, at tyrkere er dårligere uddannet end andre indvandrere, og at mange ikke taler dansk, selvom de har været i landet i mange år? 
”Dengang tyrkerne kom til Danmark i 1960’erne, kom de som gæstearbejdere. Et år blev til to, og så kom børnene, og årene gik. Men i starten troede de, at de skulle hjem til Tyrkiet igen, og de ville ikke glemme den tyrkiske kultur og det tyrkiske sprog. Det var ligesom en stand by situation. Så de kom meget sent i gang.
Jeg er jo født i Danmark, og det er mine børn også, og de snakker ikke særlig meget tyrkisk, men min mor snakker ikke dansk, så hun vil gerne have, at børnene skal snakke tyrkisk. Det er en svær situation for alle. Det er vigtigt, at børnene ikke glemmer den tyrkiske kultur, men min mor synes godt nok, at børnene er blevet meget” danske”. Jeg mener ikke, at det skader integrationen at dyrke det tyrkiske, det er vigtigt at beholde sin egen identitet, så længe den ikke fylder det hele.
Men på den anden side tænker jeg, at indvandrere, der må forventes at blive i Danmark, må have støtte til at blive integrerede i det danske samfund.
Tænker du over disse fordomme og generaliseringer?
”Nej, men jeg har undret mig over, at vi er så opdelte. Det samme med somalierne, de er også meget opdelte. Men der sket noget godt, d. 8. april holdt vi et kæmpe arrangement i Brøndby-hallen, hvor alle de forskellige tyrkiske foreninger var samlet, vi var over 10.000 mennesker i alt. Det var en fantastisk oplevelse, og en stor succes, så det må vi prøve igen, jeg kunne i hvert fald godt tænke mig, at der skal ske noget lignende, også her lokalt.”
Hvilke fordomme har du ellers hørt?
”At vi tyrkere er meget bundet af tradition, og så også det med, at tyrkere er kommet bagud i uddannelse, og der er mange pizza-bagere og grønthandlere.”
Har du fordomme/eller har hørt om andre grupper?
”Jeg har hørt det med somaliere og skat, som kører i medierne for tiden.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.