Folk, der ikke har været i Gellerup, tror, at det hele er beton, og at alting er gråt. Det kunne ikke være mere forkert, for når man har lejligheder i syv eller fire etager, så er der tilsvarende mere plads til grønne områder, som der er rigtig mange af i Gellerup og nærmeste omgivelser.
Det grønne skal nu udnyttes endnu mere, og nogle beboere kan endda blive ansat til at dyrke grønsager og tilberede dem. Det er en del af ansøgningen til boligsocial helhedsplan, at Gellerupparken og Toveshøj kan forsyne sig med "urban farming", som det hedder i projektsprog, samtidig med, at stressramte og sårbare beboere kan få ansættelse.
Mindst syv beboere aktiveres årligt
Udgangspunktet er Verdenshaverne – der er en i Toveshøj og en i Gellerupparken. Det fungerer i dag på frivillig basis, men skal det batte noget, skal der være en heltidsansat projektleder. Denne samarbejder med kommunens beskæftigelsesforvaltning om at aktivere mindst to beboere ad gangen. De er aktiverede hver i 13 uger, og det betyder, at der kan aktiveres mindst syv beboere om året.
Ansøgningen lægger vægt på, at projektet gavner ikke bare de enkelte familiers trivsel, men fællesskabet i hele området. De aktiverede beboere bringes nærmere normal beskæftigelse, og det er et af de langsigtede mål med helhedsplanen, at der procentvis er lige så mange i beskæftigelse i Gellerup som i resten af byen.
Haver mellem blokkene eller på taget
Have-projektet kobles tæt sammen med Urban Farming-tiltaget, som er udtænkt af Brabrand Boligforening og Videnscenter for Landbrug. Det støttes af RealDania.
Urban Farming er et økologisk og bæredygtigt havebrugsfællesskab, som har tre hovedformål: sundhed, beskæftigelse og bedre image. Hvor der skal gå geder og placeres nyttehaver, er ikke afgjort, men der er gode muligheder imellem mange af blokkene og tilmed på nogle af blokkenes tagflader.
Produkter fra Verdenshaverne og Urban Farming kan udnyttes i Byggeriets Folkekøkken, som også er en af de kommende boligsociale indsatser, og som kan give jobs til beboere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.