Hvis man som dansker med palæstinensisk baggrund forsøger at komme ind i Israel, så er man ’skyldig, indtil det modsatte er bevist’ – modsat principperne i dansk retspleje. Helt systematisk frasorteres alle med palæstinensisk baggrund i lufthavnen i Tel Aviv til ydmygende forhør – det har flere beboere med tilknytning til Gellerup oplevet.
Selv, hvis man som Rabih Azad-Ahmad er viceborgmester i Aarhus Kommune og indehaver af et advokatfirma i Gellerup, oplever man diskriminationen. Han har været igennem ydmygelserne to gange og kender flere i bl.a. Gellerup med dansk statsborgerskab, der har oplevet det samme, og endda værre.
”Det er ren racisme,” konstaterer Rabih Azad-Ahmad. Han opfordrer personer, der har været udsat for en dårlig behandling i en israelsk lufthavn, til at klage til Udenrigsministeriet.
”Jeg kan ikke forstå, at Udenrigsministeriet ikke selv reagerer over for Israel på sine danske statsborgeres vegne,” siger han.
Tilbageholdt 11 timer
Første gang Rabih selv oplevede, hvordan palæstinensere med dansk statsborgerskab behandles, var i 2006 ved ankomsten til Tel Aviv. Han havde alle papirer i orden, inklusive en invitation til at komme til Israel.
”Jeg blev holdt tilbage i 11 timer i lufthavnen, før jeg fik lov til at komme ind. Jeg kunne se, hvordan hvide amerikanere og europæere bare kom ind, men jeg blev holdt tilbage og udspurgt og udspurgt.”
Anden gang var i april i år, hvor han sammen med tre byrådskollegaer skulle besøge Israel og se på muligheden for at få Ramallah som venskabsby til Aarhus. Hans tre kolleger kom ind uden problemer – han selv måtte vente i tre en halv time og svare på helt irrelevante spørgsmål.
”Jeg måtte forklare dem, at jeg driver en virksomhed og er politiker, men det hjalp ikke. Det er helt urimeligt, for jeg er ikke part i nogen konflikt.
Paspolitiet har sat nogle unge til at holde indrejsende med palæstinensisk baggrund hen. Jeg blev blandt andet spurgt hvad min svigerinde hedder – og meget andet, som ikke kommer sagen ved. Her er man skyldig, indtil det modsatte bliver bevist.”
Systematisk dårlig behandling
De forklarer det med ’security reasons’?
”HVIS der skulle være noget konkret med sikkerhed, så ville det da hurtigt vise sig. Nej, det er systematisk dårlig behandling af palæstinensere,” siger Rabih.
Han er også ked af, at mange med palæstinensisk baggrund på forhånd opgiver at komme ind i Israel, fordi de hører disse historier. De frygter ganske enkelt at blive tilbageholdt.
”Min mor drømte om at besøge sit land, men turde ikke. Jeg fik hende dog overtalt, og da hun endelig kom af sted, blev hun meget glad for at se sit land og sin familie.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.