Kl. er 18 torsdag aften. Uden for Cirkus Tværs’ lokaler står en lille gruppe unge og tripper i mørket. Flere støder til, giver hånd til Gellerup.nu’s udsendte og smalltalker: Hvad er egentlig bedst? At være tandlæge eller socialrådgiver?  
De venter på Mohammed, træneren, ham der to gange om ugen, uge efter uge, underviser dem i den palæstinensiske folkedans Jafra. Mohammed dukker op med hurtige skridt og lukker de frysende børn ind i Cirkus Tværs’ varme træningssal. Lidt flere dansere kommer dryssende, mens en af drengene fortæller, hvordan folkedansen er vigtig for ham, fordi det hjælper ham med at huske, hvad han stammer fra, det kulturelle fundament.
Det er nemt at se, at børnene er der, fordi de kan lide at være der, og det har en betydning for dem at lære den traditionsrige Jafra-dans. Nogle af danserne fortæller, at jævnaldrende synes, at det er kikset at dyrke folkedans, men de er ligeglade. For dem er det vigtigere at dyrke sammenholdet og holde liv i de palæstinensiske traditioner gennem dansen. Gellerup.nu har sat fokus på de frivillige i Gellerup.
Hamrende dygtig
Det er tydeligt, at de unge dansere respekterer Mohammed og de krav, han stiller til dem for at gennemføre træningen.
Selvom børnene er der frivilligt, betyder det ikke, at han ikke stiller krav til danserne. De forventes at yde deres bedste for hele tiden at lære nye elementer af dansen.  Mens tre trommedrenge slår rytmen an med taktfaste, næsten hypnotiske trommerytmer, går danseundervisningen i gang. Mohammed dirigerer med store armbevægelser og instruerer i kraftige vendinger. En fantastisk og medrivende oplevelse!
Startede på kaninlegeplads
Danseholdet er blevet til på initiativ af Dansk-Arabisk Kulturhus i Gellerup. Raida El Kaatib fortæller, hvordan de begyndte at danse på kaninlegepladsen en strålende sommerdag for tre år siden, og hvordan det tiltrak områdets unge arabere og gav dem lyst til at lære Jafra-dansen at kende. I dag tæller Jafra-danserne hele 60 børn og unge, der troligt møder op til træning to gange om ugen.
Ambitionen bag projektet er at formidle den palæstinensiske kultur til de børn og unge, som er født og opvokset i Danmark af palæstinensiske forældre, bedsteforældre og så videre. Det gør Jafra-danserne blandt andet ved at optræde med dansen og skuespil på arabisk til arabere men også for prominente folk som Kronprins Frederik.
Derudover er formålet at få de unge væk fra gaden og ind i fællesskabet, hvilket må siges er lykkedes.
En undersøgelse af danskernes kulturvaner anno 2012 viser, at unge med anden etnisk baggrund end dansk laver mere frivilligt arbejde end gennemsnittet af den danske befolkning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.