I aften tirsdag foregår en historisk afstemning på Toveshøj. Valget står ikke mellem, om man ønsker kriminalitet eller ej, men om hvorvidt videoovervågning skal indgå i kampen mod kriminaliteten.
Selvom man sidder i en lejlighed på den anden side af broen, er det en afstemning, som man klart lægger mærke til.
Da jeg var en lille dreng på Toveshøj, kunne børn frit gå nede og lege. Mutter holdt øje fra altanen, og der opstod aldrig farlige situationer.
Lad det være sagt med det samme: Både overvågning og kriminalitet er egentlig u-århusiansk. Det er århusiansk, når det er bedst, at mennesker trygt kan lade deres børn lege på legepladsen uden opsyn. Det er århusiansk, når det er bedst, når vi møder hinanden tillidsfuldt og ikke er bange for hinanden.
Der har imidlertid været mange hærværksepisoder på Toveshøj, som har belastet et i forvejen økonomisk presset område kraftigt. Dette er ikke århusiansk, når det er bedst – tværtimod. Et vaskerum var hærget af hærværk – der kom kamera op, og omgående stoppede hærværket.
Ansvar for fællesskabet
Det er på tide, at vi genopdager en gammel, men vigtig sandhed: Vi har brug for hinanden. Vi har brug for, at alle tager et ansvar for fællesskabet og erkender, at fællesskabet kun kan trives, hvis vi er konstruktive og tager det ansvar, som man kan forvente. Har man ren samvittighed, har man intet at skjule.
Jeg ønsker ikke videoovervågning – alligevel håber jeg, at beboerne på Toveshøj stemmer klart og tydeligt ja til afdelingsbestyrelsens anbefaling af at sætte kameraer op.
Der er et hav af gode kræfter på Toveshøj, som fortjener at have trygge rammer. Lad mig nævne de børn, som leger og spiller bold på legepladsen, de ældre som er i gang med deres otium, og de unge forældre, som gerne vil have, at deres børn kan gå rundt omkring i tryghed.
På en sommerdag er Toveshøj et utroligt smukt sted. Her trådte jeg mine barnesko, her lærte jeg at vise andre mennesker tillid for 35 år siden. Jeg er ked af, at det er kommet så vidt, at man skal lave en afstemning om videoovervågning – det burde ikke være nødvendigt.
Alligevel håber jeg, at Toveshøj stemmer ja og kommer tilbage til rødderne – folk med ren samvittighed og ønske om at passe på fællesskabet har intet at skjule.   

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.