Interesser du dig for beboerdemokratiet? Benytter du dig nogle gange af de frivillige bestyrelsesmedlemmers lyttende øre? Tænker du nogle gange over, hvad det indebærer at være beboerpolitisk aktiv?
Hvis du kan svare ja til noget af ovenstående, er det godt.
Det er her, John F. Kennedys berømte citat ”Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig – spørg om, hvad du kan gøre for dit land”, kommer ind i billedet.
Lad os prøve at komme bare en lille smule ind under huden på et hårdtarbejdende bestyrelsesmedlem.
Det er frivillighed
Et bestyrelsesmedlem får 300 kroner i telefonpenge – resten er frivillighed. Der er selvfølgelig forskel på typer, nogle afdelingsbestyrelsesmedlemmer kan man næsten med sikkerhed sige sidder for at sidde, mens andre vil gøre en forskel – og gør det.
Eksempler på, hvad det vil sige at deltage i et bestyrelsesarbejde, kan for eksempel være weekendkonferencer, arrangement af fester, udvalgsarbejde – ofte ved siden af privat arbejde.
En ting, der slog mig i en samtale med et mangeårigt afdelingsbestyrelsesmedlem var tanken ” det er fantastisk – hun går virkelig op i det her!” Når det så er sagt, virkede det som om, folk ikke rigtigt har forstået, at det er et frivilligt arbejde – som om de tager hende for givet. ”Det er jo dit arbejde!”, har kommentarerne lydt – ”nej, det er mit frivillige arbejde,” var svaret. Hun sad på en bænk til et arrangement, segnefærdig af træthed.
Vi har alle et ansvar
En realistisk forventningsafstemning, så det står klart for enhver, at vi alle har et ansvar, er ønskelig.
Kan vi ordne et problem selv, må vi gøre det. Omvendt kan vi også tillade os at have forhåbninger til, at vi vælger de rigtige medlemmer. Dette stiller krav til begge parter. Krav til, at de folkevalgte gør, hvad de kan og på en klog og sammenhængende måde. Krav til, at et engagement respekteres – også når der begås fejl. Krav til, at dialog og en rimelig grad af oplysning er centrale faktorer i beboerdemokratiet.
Ligeledes er der forskellige niveauer af engagement – vi kan ikke alle sidde i en afdelingsbestyrelse. Nogle vælger at gå ind i en forening, enten som almindelig deltager eller som ansvarlig aktør, nogle nøjes med at være gode naboer. Det er flot at yde, hvad man kan.
Derfor: ”Spørg ikke hvad dit lokalområde kan gøre for dig – spørg om hvad du kan gøre for dit lokalområde.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.