Når man går til en festival med tydeligt etnisk præg, er det en god idé at spørge sig selv: Hvad drejer det her sig om? Hvad vil de medvirkende fortælle? Jalla:7 på Århus Teater gav god anledning til dette.

Fredag den 14. juni blev festivallen Jalla:7 afholdt på Århus Teater, arrangeret af Opgang 2. Pia Marcussen, kunstnerisk leder, er på hjemmesiden blevet citeret for udtalelsen: ”Det er brændende nødvendigt at fortælle gode historier om de eksistenser, der er gemt eller glemt i samfundets udkant og få dem ud til det publikum, som normalt ikke kommer i teatret.”

Venskab 4-Ever

Der er rigtig meget på programmet denne aften. Her er et par nedslag.

Gellerup-rapper Cha-D er fortælleren i uropførelsen af teaterstykket 4-Ever. Om sammenhold mellem fire etniske drenge. En vintermorgen er én af dem er faldet igennem isen, og de andre tre kravler ud efter ham. Den loyalitet, som opstår mellem drengene, sætter dem i stand til at støtte hinanden senere i livet. Da en lærer vil smide én af dem ud, tager de alle skylden.
På en tur i Føtex bliver de taget af en vagt, i en situation hvor en pige har stukket en Bacardi Breezer ned i baglommen på ham. Senere ender én af drengene i en konflikt med en af de andres kæreste. I en alder af 18 år sidder han alene med denne pige, og han tolker hendes verbale hentydninger og sexede tøj, som om hun spiller op til ham. Åbenbart har hun imidlertid fået kolde fødder, for hun gør meget kraftig modstand, da han kaster sig over hende, og drengen ringer til vennerne: ”Kom og hjælp mig! Det var ikke med vilje!”

Nogle år senere forulykker drengene ien stjålet bil.  Den ene af drengene, der vender glad og stolt hjem fra militæret, protesterer ikke, men han kvier sig ved tanken om at køre i en stjålet bil. Tænker på, at han jo netop har opnået respekt i militæret og er blevet voksen. Skal han så vende tilbage til at være på kant med loven? Ulykken bliver en dødsulykke.

Budskabet formuleres af Cha D til slut. Støt dine venner til døden. En dag er vi her ikke længere – man ved aldrig hvornår.
”Kærlighed er hvor kærlighed er”
Den palæstinensiske solist Amal Kaawash synger på arabisk, og Lise Ørskov, der er Opgang2´s udviklingschef, stemmer i:

"Når du smider med æbler, taler du med træer. Når du smider med bomber, taler du med våben

Og omkvædet sættes ind: ”Kærlighed er hvor kærlighed er…."

Jalla:7 lukkes ned ved 23-tiden. Allerede i november kommer Jalla:8 i Gellerup. Pia Marcussen slutter af med ordene: ”Vi ses i november. Og husk, at vi alle bor under samme himmel.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.