Indenfor de seneste par år har der været et fænomen, som har floreret rundt i daginstitutionerne, når der skal læses. Det hedder dialogisk læsning, og denne måde at læse sammen med børnene på udvider horisonten, ordforrådet og forståelsen for omverdenen.

Gellerup.nu har været i Ellekær Dagtilbud og snakke med Bodil Jørgensen, som er sprogkonsulent for at høre, hvad dialogisk læsning gør for børn med dansk som andetsprog. Ellekær Dagtilbud har mange tosprogede børn, der bor i Gellerup.

Axel elsker biler
Dialogisk læsning er ikke en almindelig måde at læse for børn på. Når man laver dialogisk læsning, er det vigtigt, at man læser med børnene og inddrager dem i historien. 
Pædagogerne er gode til at have ’fokusord’, som er danske ord, de bruger meget og forklarer sammen med børnene, så de bedre kan forstå, hvad de betyder og blive bedre til dansk.
For eksempel har de brugt bogen ”Axel elsker biler”, mens de havde et transporttema. Her kunne pædagogerne snakke meget om, hvordan en ”veteranbil” ser ud, eller så skulle børnene vise, hvordan man ”ræser af sted”. 

Bodil Jørgensen forklarer, hvad Dialogisk Læsning gør for børnene med dansk sm andetsprog:

”Børnene bliver også rigtigt gode til at koncentrere sig, og de hygger sig, mens de læser sammen med andre børn i gruppen med en pædagog. Der er forskellige temaer hver måned, og de bruger én bog hver uge i forbindelse med temaet, så deres danske sprog får et godt sprogligt fundament. Pædagogen og børnene læser f.eks. ”Axel elsker biler” igennem sammen i alt tre gange i løbet af en uge. For hver gang bogen bliver læst, bliver børnene bedre til at huske de nye ord, de har lært fra bogen, og børnene kan bruge det danske sprog rigtigt.”

Tag ud og se noget!

Børn kan lære rigtigt meget af at læse bøger for dem selv og sammen med nogen, men Bodil Jørgensen kalder det også vigtigt, at børnene kommer ud og ser nye ting og får sat ord på, hvad de ser sammen med deres forældre:

”Tag ud og se noget! Det er virkelig med til at give børnene et bedre ordforråd på dansk. Vi kan hjælpe rigtig meget med at give børnene et godt og solidt fundament i deres danske ordforråd, men det bliver endnu bedre, hvis de får mulighed for at komme ud og opleve nogle ting. Man kunne jo bare gå en tur nede ved havnen eller i skoven og samle snegle, for det er sådan nogle ting, vi læser og snakker om og bliver klogere på sammen.”

Dialogisk Læsning er blevet mere og mere brugt indenfor de sidste år, og det ser ud til, at fænomenet kun kommer til at blive mere brugt fremover, spår sprogkonsulenten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.