Hvad gør du, hvis dit spædbarn pludselig holder op med at trække vejret, bliver slapt og livløst? I midten af juni var over 19 mødre var mødt op på Gellerup Bibliotek for at finde svar på dette spørgsmål og lære at genoplive deres småbørn, hvis uheldet er ude.
Til at undervise og vejlede Gellerups mødre i småbørnsgenoplivning var fire medicinstuderende fra Aarhus Universitet. De er en del af et projekt, der som udgangspunkt skal formidle viden om småbørnsgenoplivning til ansatte i institutioner, der arbejder med børn.
Kan du høre mig?
Gennemgangen af småbørnsgenoplivning foregik i konkrete eksempler. I stedet for kun at fortælle, hvad man skal gøre, og hvad der sker, når et barn pludselig holder op med at trække vejret, fremførtes forløbet som et skuespil med replikker og fagter. Fx, hvis dit barn pludselig ligger livløs på gulvet, starter du med: ”Hallo lille skat! Kan du høre mig?”, mens man lytter efter åndedræt og mærker efter puls. Er der ingen reaktion, påbegyndes førstehjælp med hhv. indblæsninger og hjertemassage.
Når man har påbegyndt genoplivningen kontaktes alarmcentralen. Det er vigtigt at bevare roen, mens man fortæller, hvad der foregår, så man får den rette hjælp: ”Goddag du taler med Katrine Linnet Mathiesen, jeg ringer fra Gellerup Bibliotek. Mit barn trækker ikke vejret, send en ambulance med det samme.”
Der var rigtig mange gode spørgsmål fra deltagerne om alt fra angst for at skade barnet under genoplivning til opkald til alarmcentralen. Man skal ikke bekymre sig om at skade barnet under hjertemassage, for hvad er værre end at være død? Som en af instruktørerne sagde.
Men hvad gør man så, hvis man ikke taler så godt dansk og derfor har svært ved at forklare klart og tydeligt, hvad der foregår? Det spørgsmål havde de andre deltagere et rigtig godt svar på: Bed din nabo om hjælp! Og ellers forsikrede instruktørerne om, at der er dygtige folk ansat på alarmcentralen, der nok skal hjælpe.
Det var tydeligt at se, at det var en yderst lærerig dag, hvor alle tog fra Gellerup bibliotek klogere end da de kom.

Det var tydeligt at se, at det var en yderst lærerig dag, hvor alle tog fra Gellerup bibliotek klogere, end da de kom.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.