I lørdags åbnede udstillingen ”Gellerup er guld værd” på Gellerup Biblbiotek. Forud for åbningen havde projektkoordinator Danielle Guldmann lidt kriller i maven, men allerede ved entréen klokken 11 kunne hun konstatere, at fremmødet absolut ikke manglede noget. Der var ganske enkelt stuvende fuldt i udstillingsområdet, og i sofaområdet gik snakken om Helhedsplanen med mere.
Det var tydeligt, at de fremmødte foruden at opleve udstillingen også så det som en lejlighed til at komme sammen, som i de lokale foreninger og Café Perlen.

Men hvorfor vil Den Gamle By egentlig lave en udstilling som dette?

Hvad er Den Gamle By i dag?
Den Gamle By har tidligere været kendt som et museum, der primært beskæftigede sig med gamle dage. Museumsinspektør Anneken Appel Laursen fortæller om, at Den Gamle By for et godt års tid fik til opgave at gå ud og dokumentere livet i Gellerup. Dette skulle, besluttede man, være på en utraditionel måde, hvor beboerne kom med deres egen antropologi.
Det har man gjort, og de mange fortællinger er for en dels vedkommende blevet udstillet på biblioteket, sammen med gamle plancher og børn og unge menneskers følelser og tanker om bydelen, der blev opført i begyndelsen af 1970erne.

”Udstillingen skal give folk en stolthed over deres livshistorier – stolthed over, at historierne er værd at lytte til. Og så vil vi gerne efterlade et materiale til eftertiden. Hvis vore tipoldebørn åbner arkivet, håber jeg, at det giver en mulighed for at se tilbage på nutidens samfund som enten danskere eller nydanskere,” er projektkoordinator Danielle Guldmanns ord om sine ambitioner.
Frie hænder
På denne måde har folk fået fuldstændigt frie hænder til at fortælle, hvad Gellerup har været for dem. Det har været gennem skriftlige livsberetninger, fotos eller genstande. Anneken Appel Laursen mener, at dette er en vældig god måde til at forske videre. ”Så åbner der sig en lille historie her, og en lille historie der,” siger hun.
Fortælleprojektet fortsætter nu i anden form. Fire lokale borgere samt Danielle Guldmann skal fotografere i lokalområdet det kommende år.

Der sker meget på sådan en formiddag. Og Anett Sällsäter Christiansen fra Toveshøj har tidligere samme dag pyntet på sin udstilling af små historier, som hænger på et modeltræ – dette og meget mere vil vi fortælle mere om senere på ugen.
Udstillingen er åben til og med 23. oktober.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.