Debatten om den 18-årige digter fra Hasle, Yahya Hassan, fylder avisspalterne og Facebook-siderne. Den opstod, da Yahya rettede sin unge vrede mod den del af indvandrermiljøet, som ‘kollapsede’ ved ankomsten til Kastrup Lufthavn.
‘Kollapsede’ i den forstand, at mange forældre lod stå til, undlod at integrere sig og var dårlige rollemodeller for deres børn. Konsekvensen var – i Yahyas øjne – en kriminel underklasse af indvandrerdrenge. Andre, som klarede sig bedre, kalder han ‘præmieperkere’, og det er ikke dem, han snakker om. Han har selv været kriminel og siddet i fængsel, men er nu ude af miljøet og startet på Forfatterskolen.
Hans påstand er, at der er flere utilpassede unge, end vi hidtil har hørt om. I et interview i Deadline (DR2) sagde han:
Forældre indoktrinerede børnene
"De (forældregenerationen, red.) har indoktrineret børnene med, at alt der ikke ligner dem selv, det skal bekriges. Det betyder, at der nu er en hel generation af ‘dumme perkere’, som render rundt uden at anerkende det samfund, de er i."
Dette – plus hans oplæsning af et islam-kritisk digt – har sat sindene i kog, og på Facebook har han ligefrem fået dødstrusler.
Også i Gellerup koger debatten, og Yahya anklages for at generalisere for groft og for sin kritik af Islam.
Rabih genkender, men…
Mest afbalanceret er en kommentar til BT fra Rabih Azad-Ahmad. Han genkender en del af det billede, Yahya tegner, men siger, at han går for langt ved at sige, at så godt som alle beboere i de udsatte boligområder er involveret i kriminalitet.
"Det er langt fra alle i de områder, som stjæler og bedrager. Men der er en subkultur, som passer på hans beskrivelse," siger Rabih.
Hvad mener du om Yahyas kritik? Brug debatspalten her til højre eller skriv din mening på vores Facebookside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.