Kvinder opfordrer i dag andre kvinder (og mænd!) til at tage tørklæde på – så meget som muligt. Mandagen er simpelthen tørklædedag.
Det forlyder, at der i Århus de seneste to uger har været ikke mindre end fire voldelige overfald på kvinder, der har fået hevet tørklædet af. Dette er et ekstremt udtryk for en tidsånd, hvor hver tredje dansker ifølge en undersøgelse nu mener, at det muslimske tørklæde skal forbydes.
Denne mangel på tolerance  vil en gruppe kvinder ikke finde sig i, og på Facebook opfordrer de nu til at gøre mandag til et tørklædeopråb. Ved enten at tage et tørklæde på, når man tager på arbejde, sætte et profilbillede på sin facebookprofil, hvor man bærer tørklæde, eller blot at trykke på ”deltag” kan man vise sin sympati.
Det handler imidlertid om mere end det.  Som en af deltagerne i happeningen siger til gellerup.nu:”Det handler om retten til at klæde sig, som man har lyst, og at andre skal ikke dømme en, bare fordi man har valgt at gå med et tørklæde.”
Over 30000 er blevet inviteret til happeningen, der har svensk inspiration. I skrivende stund har over 7000 personer tilkendegivet, at de deltager. Kvinder og mænd har uploadet billeder og videoer med sig selv, og de er både dybsindige og humoristiske. En kvinde ved navn Fufi Hamid skriver:
”Måske kan du ikke lide det tørklæde jeg bærer, men jeg bærer mit tørklæde med stolthed og ære. I jeres øjne er jeg blot en undertrykt kvinde, men jeg håber, at med tiden vil dette forsvinde. For spørger I mig, så er mit svar; Mit tørklæde vil jeg altid bevare, mine rettigheder vil jeg altid forsvare.. Jeg er ikke blot et nemt bytte, og derfor vil jeg min skønhed beskytte!!!”

Andre kommentarer:
”Er hverken muslim, går med tørklæde eller overvejer det – men jeg synes stadig, at man skal have lov til at bære det! Det er en tro, man holder fast ved. Jeg ville da også sætte stor pris på at blive accepteret for den jeg er, og ikke på hvordan jeg ser ud!" (Rikke Lyngsdal)

”Jeg har heller ikke tørklæde på, men det kommer jeg til en skønne dag. Jeg støtter mine muslimske søstre og dem som støtter dem. Har man lov til at gå nøgen har man også lov til at tildække sig! Længe leve Islam.” ( Nanna Mostapha)

Der er dog også nogle kritiske røster:
Karen West har postet et billede dels af sig selv med tørklæde, dels et hvor hun står nøgen med ryggen til. Det kalder hun ”mit frie valg”. Hun skriver:
”Nu siger I, at det er også formålet at kæmpe for frihed, men så forventer jeg også, at vi i løbet af få dage kan samle 10.000, der går på gaden for at kæmpe for kvinders ret til at fravælge kulturelle, religiøse og moralske krav, der undertvinger den frie vilje."
Du kan læse mere om happeningen her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.