Mens debatten foregik ret roligt inde i Globus1, så var der udenfor fyret mere op under en hadsk stemning over for aftenens hovedperson – Ahmed Akkari. Og så var der endda foretaget 14 anholdelser inden debatmødet ved Fristedet, hvor politiet fandt 200 kanonslag og flere sten. Nogle kanonslag nåede dog hen til p-pladsen uden for Globus1, hvor de blev antændt.
De 100, der blev lukket ind i hallen, havde nok på forhånd besluttet sig for at opfatte Akkari som en forrædder mod deres religion. Debatten var alligevel ret sober, hvis man lige ser bort fra en beskyldning om, at Akkari som tidligere skolelærer i Gellerup skule have gjort noget uterligt over for en dreng i 6. klasse – en beskyldning, som oprørte Akkari meget.
Beskyldingen fjernede noget af fokus fra Akkaris formål med at komme til Gellerup – nemlig at få folk til at se kritisk på de forhold, der skaber islamisme, og på religiøse foreninger, der er uden for demokratisk kontrol.
For positiv over for Islam-kritikere
Tilhørerne følte, at han har vendt Islam ryggen og i stedet taler for positivt om mange muslimers arvefjender: Muhammed-tegner Kurt Westergaard, Naser Khader og Pia Kjærsgård.
Akkari var i 2005 som imam med til at tænde et internationalt had mod Danmark på grund af tegningerne, men han har senere fortrudt, at Danmark og Muhammed-tegneren skulle lægges for had. Det er en del af demokratiet, at man har ytringsfrihed.
Ud i en livsrejse
"Jeg har kastet mig ud i en livsrejse, hvor jeg undersøger verden på verdens egne præmisser. Men jeg har ikke skiftet religion," sagde han.
Men næsten alle de, der tog ordet, var stærkt kritiske og kunne ikke forstå hans vending. En vending, der i deres øjne gør, at Akkari ikke har nogen troværdighed tilbage. Tilhørerne ønskede ikke at tage afstand fra de foreninger, der opretter moskeer, og en sagde, at foreningerne sikrer, at de har et sted at foretage deres fredagsbøn.
Akkari fik ingen klapsalver efter sine indlæg og svar – det gjorde derimod alle hans kritikere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.