16.1 procent til blå blok og 83,9 procent til rød blok. Sådan blev det endelige resultat af skolevalget på Tovshøjskolen torsdag. Med en stemmeprocent på over 85 procent gjorde 8. og 9. klasserne virkelig brug af deres demokratiske ret til at stemme.

Skoleleder Aase Conny Nielsen var ikke i tvivl om, at skolen skulle være med i skolevalget: ”Mange unge er politisk passive. De skal opdrages til at være aktive og tage ansvar og stilling.”
Hun betragter valget som en stor succes, og glæder sig over elevernes indstilling og oplevelse af dagen: ”Det var som til et rigtigt valg, og eleverne fortalte, at de følte sig voksne, ansvarlige og kompetente.”

Skolen havde gjort meget ud af at holde valget så autentisk og rigtigt som mulig. Derfor havde man printet kopier af autentiske vælgerkort og lånt rigtige stemmebokse og valgurner. Rammerne var altså sat til valgstemning.
Godt med politikere fra området
Viceborgmester Rabih Azad-Ahmad (R) var ligeledes til stede på skolen for at bakke op om valget, og han var efterfølgende nede i klasserne og snakke med eleverne. Aase Conny Nielsen sætter stor pris på besøg fra politikere, der bor i området, da de kender børnenes vilkår, og børnene ser op til dem.
Skolens pædagogiske leder, Lene Schmidt Sørensen, og elevernes lærer i samfundsfag, Mohammed El-Sarraj, var begge meget tilfredse med både valget og ugerne op til. Politiske partier, økonomisk fordeling, værdipolitik og ideologier er nogle af emnerne, man har arbejdet med i klasserne. ”Man kunne virkelig mærke, at eleverne var velforberedte og havde sat sig ind i valget og partierne. Det osede af valg,” siger Lene Schmidt Sørensen.

Brug retten til at stemme
Mohammed El-Sarraj har været glad for elevernes engagement i skolevalget og fortæller, at der i klasserne har været mange gode snakke om demokratiet:

”Demokrati handler om at tale om tingene, tænke sig om og ytre sine meninger på en saglig og fredelig måde. Jeg sagde til dem, at de skulle bruge deres demokratiske ret til at stemme – selv hvis de ønskede at vise deres utilfredshed ved at stemme blankt.”
Kun rygning er interessant…
En elev udtalte, at hun ville stemme for bedre vilkår for rygere og at det var det eneste hun synes var interessant. En anden synes det havde været nogle hårde uger, hvor ét minut nogle gange havde føltes som en time. Adspurgt til hvad han stemte, svarede en dreng: ”Ja, det er ikke godt at vide,” men afslørede det alligevel, idet han gik ud af døren: ”Enhedslisten!”
De helt store vindere ved Tovshøjskolens skolevalg blev Socialdemokraterne med 50 procent af stemmerne. Dernæst fulgte Enhedslisten med 17,9 procent, mens Liberal Alliance ikke fik én eneste stemme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.