Nu får de unge chancen for at deltage i byggeriet, der skal gøre Helhedsplanen til virkelighed. Samtidig får de erhvervserfaring og kommer et stort skridt nærmere en eftertragtet læreplads i byggebranchen.

Helhedsplanen er nu for alvor sat i værk. Anlægsarbejdet med den nye Børneby er i fuld gang, og de næste år vil hele Gellerup og Toveshøj for alvor skifte udseende. Det sker, når nye bygninger skyder op, gamle rives ned, og en ny, bred vej kommer til at skære sig tværs gennem området.

Midt i det hele sidder UU-vejleder Ghassan Hassoun. Han er leder af Virksomhedsskolen i Gellerup. Og hvis det står til ham, kommer Gellerups egne unge meget snart til at deltage i det vældige anlægsarbejde. Målet er at give de unge en læreplads og en uddannelse inden for byggefagene hos de firmaer, der har til opgave at grave, asfaltere, lægge rør og trække ledninger og bygge sig vej gennem Gellerup.

”Vi skal have de unge inddraget i Helhedsplanen og give dem ejerskab til projektet. Hvis man har været med til at bygge noget op, ødelægger man det ikke bare igen,” forklarer Ghassan om indsatsen, som bliver organiseret i Virksomhedsskolen i et samarbejde mellem Brabrand Boligforening, UU-Aarhus, Aarhus Produktionsskole og de involverede virksomheder.

Møde kl. 7 om morgenen
En fremtidig uddannelse i byggebranchen og en læreplads er dog ikke noget, man kommer sovende til. Tvært imod vil der blive stillet krav til den enkelte unge. Man skal vise, at kan og vil arbejde og tør blive udfordret, understreger Ghassan.

”På Teknisk Skole møder eleverne klokken otte om morgenen. På en rigtig byggeplads kommer man på arbejde klokken syv, og sådan vil det også være her. Du skal vise, at du vil det her og at du er seriøs. Til gengæld får du et arbejde, som giver mening, når du er færdig, og du bliver ikke bare sat til at bygge noget, der bliver revet ned igen, når skoleåret er slut.”

En ny chance
Man kan vælge at starte i Virksomhedsskolen direkte efter 9. eller 10. klasse, hvis man snakker med sin UU-vejleder om det. Men det er også en mulighed for dem, der måske er droppet ud af en uddannelse eller ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse. Meningen er i alle tilfælde, at man finder ud af, om arbejdet i byggebranchen er noget, man har lyst til, og samtidig kommer ud i en rigtig virksomhed, hvor man får erfaring og skaber et netværk. På den måde kan man blive afklaret, og vejen til en rigtig læreplads bliver kortere.

Netop dét at få en læreplads bliver nemlig sværere for mange efter sommerferien. Da træder den nye erhvervsskolereform nemlig i kraft. Det forudser UU-vejleder Ghassan Hassoun i hvert fald.

Årsagen er, at hvis man for fremtiden dropper ud af tre uddannelser, kan man ikke længere blive optaget på en ny uden en særlig begrundelse. Dette sker for at reducere frafaldet på uddannelserne og tvinge de unge til at overveje ekstra grundigt, hvilken uddannelse de gerne vil have, i stedet for at starte på det ene forløb efter det andet uden at gennemføre nogen af dem.

Hér kommer Virksomhedsskolen ind i billedet. Den vil, ifølge Ghassan, kunne bruges som en ”smutvej” til en lærepladskontrakt, fordi de unge kommer ind i faget og får erfaring direkte fra byggepladsen.

”Vi ved af erfaring, at lærepladsen er den altafgørende motivation for at fastholde de unge på erhvervsuddannelserne. Derfor er det så vigtigt at opkvalificere dem og give dem reel indsigt i faget, så man ikke senere vælger forgæves, når man beslutter sig for, hvilken uddannelse man skal tage.”

Indtil videre bliver der plads til, at op til 11 unge mellem 17 og 24 år kan være med i projektet på samme tid. De første er allerede på vej. Det samme er byggeriet af Børnebyen på den gamle grund, hvor Nordgårdskolen før lå, og hvor grave- og anlægsmaskiner nu er i fuld gang.

Torsdag 4. juni holder Virksomhedsskolen åbent hus, hvor virksomhederne og de unge kan møde hinanden.

Det kan du holde dig opdateret om på facebook-siden ”Virksomhedsskolen i Gellerup” eller ved at kontakte Ghassan Hassoun.

KONTAKT:

Mail: ghha@bbbo.dk
telefon: 23 36 10 07
facebook: ”Virksomhedsskolen i Gellerup”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.