Efter længere tids debat om placeringen af den kommende moské ser det nu ud til, at en løsning er på plads. Nærmere bestemt er der nu udpeget en grund ud mod Åby Ringvej på 11.800 m2, tæt på både Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven.
Her er det planen, at der skal opføres en moské og et islamisk kulturcenter på i alt 3.000 m2, med en minaret på 35 meters højde. Ud over bederum skal bygningerne indeholde møde- og læsesale, gæstebolig for tilrejsende imamer og en café for alle besøgende – blandt meget andet.

Netop besøgende er nøgleordet for Ghassan Hassoun, der er formand for Forbundet af Islamiske Foreninger, der står bag planerne om den nye moské:

”Det er vigtigt for mig at understrege, at alle er velkomne, uanset deres religion. Til at besøge moskéen og kulturcentret, drikke kaffe i cafeen og få rundvisning. Vi skal vise, vi er åbne, for vi er en del af det danske samfund,” lyder det fra formanden.
Også rådmand i Aarhus Kommune for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-ahmad, er meget positiv ved udsigten til at muslimerne i Aarhus Østjylland nu får en rigtig moské at være i:

”Der er virkelig et behov for en fælles moské, og det har der været i mange år. Det skal være et sted for demokrati, dialog og fælles aktiviteter, hvor alle muslimer kan udøve deres religion, sådan som grundloven sikrer retten til. På den måde giver vi også muslimerne værdigheden tilbage og skaber respekt om islam,” mener rådmanden.
Slutspurt til pengeindsamling
Der er indgået en aftale med Aarhus Kommune om køb af grunden, hvor moskéen skal placeres. Derfor skal der nu for alvor samles penge ind, så projektet kan realiseres. Indtil nu er der samlet omkring 1,3 mio. kr. ind i private bidrag gennem hjemmesiden www.mosquedenmark.org.
Men dette er langt fra nok, da grunden alene koster ca. 6,5 mio. kr. og efter planen skal købes allerede i august. Det samlede byggeri med moské, minaret og kulturcenter forventes at løbe op i mellem 50 og 75 mio. Så nu er der behov for en ny indsats for at samle de sidste penge ind.

Ghassan Hassoun fra FIF fremhæver både danske og europæiske muslimer som mulige bidragsydere. Han fremhæver dog også, at store pengebeløb fra f.eks. udlandet ikke vil give indflydelse på driften og undervisningen i den kommende moské:

”Vi er meget opmærksomme på, hvad giverne tror, de skal have tilbage. Vi er glade for alle bidrag, men de må ikke gå på bekostning af moskéens uafhængighed og demokratiske styre.”

Håbet er, at det nye moskékompleks kan slå dørene op i slutningen af 2017.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.