I Libanon er en gruppe initiativtagere blevet inspireret af den danske højskolemodel. Derfor har de sammen med Idrætshøjskolen i Århus og unge fra Gellerupparken startet et samarbejde om sport.
Lige nu er en gruppe unge fra Gellerup og fra højskolen taget til Libanon for at hjælpe til med at starte en sportssommerlejr. Sommerlejren starter på fredag.
På sigt skal samarbejdet føre til en libanesisk idrætshøjskole for unge palæstinensiske og syriske flygtninge og andre socialt udsatte i Libanon.

Projektet tog fart, da repræsentanter fra Libanon var på inspirationsbesøg i Århus i februar i år. Her engagerede de en flok af unge frivillige fra Gellerupparken og fra Idrætshøjskolen, og det samarbejde får altså et konkret afsæt fra på fredag – og det har fået titlen Sport Unite Youth.

Enormt behov for det positive
Det foregår i et land, der er på størrelse med Jylland og har en af verdens procentvise største andel af flygtninge. De seneste år har mere end to millioner flygtninge fra Syrien søgt ly i Libanon, i et land der i forvejen husede knap en halv million palæstinensiske flygtninge, mange irakiske flygtninge samt et utal af internt fordrevne. Der er derfor et enormt behov for at skabe rum for det positive og samfundsopbyggende fællesskab.

Intentionen med en idrætshøjskole er at skabe en udvikling helt nede fra rødderne og at give unge en mulighed for at fordybe sig, dygtiggøre sig og skabe et fundament for at udvikle bæredygtige sportsprojekter .

Sara Achwah fortæller:
Sara Achwah, 22, er en af de frivillige fra Gellerup, som har involveret sig i projektet og som befinder sig i Libanon netop nu:

”At have idrætten og sporten i fokus er så relevant for unge fra forskellige kulturer og lande. I Gellerup er der så mange mennesker der brænder for idrætten, de elsker sport, og igennem et projekt som dette kan de få muligheden for at møde nye mennesker både i Danmark og i Libanon, som har det ligesom dem.

Vi fra Danmark får muligheden for at bruge vore kompetencer til at gøre en forskel for andre unge, der ikke er ligeså privilegerede, og for at skabe nye venskaber i sportens navn.
Og her i Libanon er der virkeligt brug for det. Jeg besøgte i går en af de palæstinensiske flygtningelejre, der var drivende varm og overfyldt, og der var netop en, der var død pga. den dårlige el-sikkerhed, situationen bliver kun værre for hver dag der går," fortæller Sara Achwah.

Du kan følge projektets udvikling og de unges oplevelser på: www.facebook.com/SportsUniteYouth og på hjemmesiden:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.