Tællerne sagde 1530 deltagere til den fælles fredagsbøn, som blev holdt i Globus1. Næsten alle var mænd, mens kvinderne kun fyldte lidt i et sidelokale. Men det store gulv i hallen var fyldt af muslimer, som ønskede at manifestere en stille opbakning til en fælles stormoske, som nu er på usikker grund.
Pressen var også inviteret, så der var spænding om, hvilket budskab der skulle gå fra Globus1 til rådhuset. Ordene var lagt i den unge imam Khaled Edwans hænder, og han talte både på arabisk og dansk.
Hans prædiken handlede naturligvis om den kritik, som muslimer har fået fra politikere, især borgmester Jacob Bundsgaard. Han har med sin udmelding fjernet flertallet for at sælge en byggegrund på Bautavej.

Khaled Edwan sagde, at det at annullere grundsalget er udansk og vil modarbejde integration:
"I Danmark har man ret til at bygge en moske, og man har ret til at tro på den religion, man vil, da vi har religionsfrihed. En annullering modstrider de danske værdier, og derfor har jeg en besked til borgmesteren i Århus: ‘Vær dansk’."

Khaled kom også ind på, at antallet af muslimske studerende, både på gymnasie-og universitetsplan, er steget, og at kriminaliteten i Gellerupparken er faldet. Det skyldes et samarbejde mellem de meget udskældte imamer og kommunen samt Østjylland politi, understregede han. Imamerne har været med til at integrere unge muslimer og motivere dem til at blive en del af det danske samfund.
Han sagde også, at religionen islam opfordrer til at behandle ikke-muslimske medborgere som man selv vil blive behandlet, for at kunne leve i et harmonisk samfund med sameksistens og tolerance.
Til sidst opfordrede han medierne, politikerne og omverden om at de er klar til at tage dialogen op og forhandle på demokratisk vis.
I forbindelse med fredagsbønnen havde rådmand Rabih Azad-Ahmad et indlæg, hvor han kaldte situationen "alvorlig". Han mente, at muslimerne bliver skåret over en kam, udfra nogle få imamers udtalelser og handlinger. Kollektiv afstraffelse er udemokratisk og fuldstændig uacceptabelt, mente Rabih Azad Ahmad.
Mens prædikenen var rolig og opfordrede til dialog, havde nogle få personer fra Hizb ut-Tahrir taget opstilling uden for og delte et fire siders skrift ud. Flere af dem begyndte at råbe til moskegængerne, men de blev hurtigt bedt om at gå igen.
"De er fra Hizb ut-Tahrir, lad være med at lytte til dem. De er ikke rigtige muslimer," blev der sagt, mens de fleste begav sig sig stille og roligt hjem i den lune forårssol. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.