Blokambassadørerne i Gellerup kontaktes af mange, som rammes af kontanthjælpsloftet.

”Det er både her fra Brabrand og udenfor Aarhus,” fortæller Halima Ahmed. Blokambassadørerne i Gellerup og Toveshøj har foldere med oplysninger om de nye regler – også på arabisk og somalisk. Mange kontakter dem i øjeblikket for at forstå, hvad det helt præcist er de forventes at gøre nu.
Kæmp for et job
Hvad fortæller Blokambassadørerne så? ”Jeg siger, I skal have 225 timers arbejde om året, ellers rammes I. Og hvis I er et par på kontanthjælp, mister I den enes kontanthjælp, hvis I ikke begge arbejder 113 timer inden den 1. oktober. Jeg råder dem også til maksimalt at rejse ud af landet i 14 dage,” oplyser Halima.
Halimah Ahmed har selv problemer netop nu. Men det skyldes ikke de nye regler. Hun venter på at blive godkendt til SU, fordi hun snart skal begynde på en uddannelse. Så hun kender alt til ikke at vide, om huslejen kan betales den første i måneden. Alligevel skriver hun hver eneste dag selv en ansøgning til et deltidsjob, og hun hjælper også mange andre med ansøgninger og CV.
”Der er mange, der er meget bange. Men vi siger, at de skal få lavet et godt CV som det første. De kan få hjælp på biblioteket og også i Det boligsociale Sekretariat, samt i Livsværkstederne i City Vest,” oplyser Halima.
Job efter mange praktikker
”Mange finder heldigvis arbejde,” fortæller Lul Mohammed.
Lul Mohammed har selv arbejde og er ikke berørt af de nye regler. Hun fik fast job efter mange måneders praktik og kurser. Blokambassadørerne forsøger at forberede de berørte borgere på, at de kan komme til at miste rigtig mange penge på grund af de nye regler:
”Hvis I er et par på kontanthjælp med fire børn, risikerer I at mangle 8000 kroner den 1. oktober. Det er rigtig mange penge og som regel ret høje huslejer, vi taler om,” mener Lul Mohammed.
Jeg er nervøs
Dega Jemaale begyndte som Blokambassadør i maj:
”Det får mig til at føle mig aktiv, og det giver mig en glæde. Vi taler jo både med
somaliere, tyrkere og arabere, og det er dejligt,” siger Dega på klingende dansk. Jobbet som blokambassadør giver Dega Jemaale fem timers arbejde om ugen:

”Fem timer om ugen er ikke nok for mig, så jeg har lavet et nyt CV og har
søgt job i butikker, børnehaver og Dansk Supermarked,” fortæller Dega.
De tre kvinder oplyser også beboerne i Gellerup og Toveshøj om de nye regler for borgere på integrationsydelse. Og de ændringer er allerede trådt i kraft.
Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune har ikke nogen tal på, hvor mange borgere der har henvendt sig på grund af de nye regler om
kontanthjælp.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.