”Typisk monterer jeg bjælker, søjler og kryds der skal hold bygningen i balance,” fortæller 20-årige Ahmad Said fra Gellerup.
Han er i fuld gang med at bygge hotel i centrum af Aarhus. Indtil videre har han arbejdet i syv måneder på Wakeup-hotellet ved siden af Bruuns Galleri i den gamle AarhusKarlshamnbygning.
Ahmad Said har allerede en uddannelse som automontør. Men det var umuligt for ham at finde arbejde som mekaniker eller automontør, så efter en periode på dagpenge sagde Ahmad ja tak til en måned i virksomhedspraktik hos smedefirmaet Richard Thomsen. Efter en måned blev virksomhedspraktikken forlænget med endnu tre måneder. Og i dag er han fuldtidsansat på helt almindelige vilkår.
Tilbudt læreplads som smed
Aftalen er, at Ahmad arbejder et år på denne måde. Hvis han vil, kan han derefter komme i lære som smed:
”En uddannelse indenfor faget vil give mig mere erfaring og viden. Og jeg vil kunne lave arbejde på samme niveau som mine uddannede kolleger, og så giver det jo også en højere løn,” fortæller Ahmad.
Max Andersen fra Richard Thomsen fortæller: ”Vi har ikke brugt mere tid på Ahmad end på andre nye medarbejdere. Ahmad arbejder som arbejdsmand, og på vores næste projekt er det måske noget helt andet, han skal lave. Læretiden er jo fire år, så han kan selvfølgelig ikke det hele endnu.”
Ahmad Said har prøvet at sende ansøgning efter ansøgning uden held:
”Lad være med at give op. Selvom du har skrevet 100 ansøgninger uden noget resultat, er det måske nummer 101, der gør forskellen,” lyder rådet fra den unge mand. Men han nævner også, at han ikke har gjort det hele alene.
Jeg har været heldig
”Jeg har været heldig. Jeg blev kontaktet af Maria Aagaard fra ”Byg Op”, og det gav mig et job. Jeg ved, hun også har fået andre i arbejde, ” siger Ahmad.
”Byg Op” er et boligsocialt projekt, der skaber kontakt mellem virksomhederne og unge.
”Jeg startede med at bore huller. Nu kan jeg meget mere. Og så er det fedt at vide, hvad man skal lave i morgen. Og en gang kan jeg måske fortælle mine børn, at det der hotel, det har jeg været med til at bygge.”
De tunge løft kan klares med kraner. Men det kræver også en stærk psyke at arbejde som Ahmad:
”Racismen trives i dele af byggebranchen,” siger Max Andersen, projektleder på hotel-byggeriet. Og han tilføjer: ”Ahmad har prøvet at arbejde sammen med nogle der ikke bryder sig om kolleger, der er mørke i huden. Og han har også fået nogle til at ændre deres holdning til ham efter de har arbejdet sammen”.
”Med mit arbejde gør jeg folk klogere,” lyder svaret på hvordan man håndterer racisme på en arbejdsplads.

Læs om ”Byg Op” på fs-aarhus.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.