”Hvornår kommer beboerhusene?” har spørgsmålet lydt mange gange fra beboere de seneste 10 år. Altså lige fra de første tanker om et ordentligt beboerhus og bibliotek i Gellerupparken blev født, og man troede, at det kunne stå færdigt på Verdenspladsen allerede i 2011.
Gellerups beboerhus og campus
Det korte svar på spørgsmålet om Gellerupparkens beboerhus er nu: ”I slutningen af 2019 kan beboerhuset og biblioteket indvies.”
Det lidt længere svar er, at der er mange gode årsager til, at beboerhuset er blevet udsat i flere omgange. En vigtig årsag er, at kommunen og Brabrand Boligforening i 2012 begyndte at tænke tanker om at få flere brikker ind i puslespillet – et spil, som skal samles til en stor ”Sports- og Kulturcampus”.
”Ved at se det i et samlet projekt kan vi få nogle fordele, der er værd at vente på,” siger programleder Kristian Lauritsen fra Brabrand Boligforening.
Han nævner, at der oprindeligt blev talt om fitness i beboerhuset, men nu, hvor der også skal bygges et bevægelseshus, kan fitness måske undværes i beboerhuset. Et andet eksempel er, at cafédrift skal fungere flere steder og til flere typer gæster.
Fire beboere i arbejdsgruppe
Fire personer fra Gellerupparkens afdelingsbestyrelse har nu fået til opgave at stille forslag til funktioner i beboerhuset. De fire i arbejdsgruppen er:
Helle Hansen, Abdinasir Jama, Elsebeth Frederiksen og Shukri Mahad Farah. De skal i starten af december aflevere deres forslag til funktioner, og hvordan de bedst kan blive en del af Verdenspladsen.
Tidsplanen er derefter, at Aarhus Kommune og boligforeningen udbyder en projektkonkurrence i to faser. Først skal en række firmaer konkurrere på at give det bedste løsningsforslag for et samlet koncept for sports- og kulturcampus, herunder om muligheden for at overdække Verdenspladsen. I anden fase skal få, udvalgte firmaer revidere det samlede koncept og give konkrete løsninger for beboerhus og bibliotek plus bevægelseshuset.
Året efter, i efteråret 2018, starter byggeriet af beboerhus/bibliotek og bevægelseshuset. Et år efter kan bibliotek og beboerhus indvies – og året efter bevægelseshuset.
Der er ikke sat årstal på hverken Verdensbadet eller en Science-højskole. I begge tilfælde skal fonde og investorer først ind i billedet. I bedste fald kan der være Verdensbad inden udgangen af 2020.
Toveshøjs beboerhus
Toveshøj skal ligesom Gellerupparken have et nybygget beboerhus. Her har beboerne også måttet vente tålmodigt. Region Midtjylland og Aarhus Kommunes magistrat for sundhed og omsorg vil gerne være samarbejdspartnere, men vil ikke selv bygge noget. Derfor går afdelingsbestyrelsen nu i gang med at planlægge beboerhuset sammen med arkitektfirmaet Pluskontoret.
Afdelingsbestyrelsen skal i september besøge interessante beboerhuse i København og Malmö, og der bliver også en beboer-studietur i oktober.
Det er meningen at have byggeprogrammet færdigt inden årets udgang – hvorefter opgaven skal i udbud.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.