Det er aldrig for sent at lære dansk. I hvert fald ikke hvis man spørger de frivillige i Lektie og Samtalecaféen i Q-huset. Hver tirsdag sidder de klar i Yggdrasil til at hjælpe voksne kvinder med at blive bedre til dansk.
Caféen har eksisteret siden april 2016 og opstod, fordi der var en efterspørgsel efter en lektie- og samtalecafé for voksne kvinder:
”Der kommer en del ældre kvinder i samtalecaféen. Mange af dem har boet i Danmark i mange år og har gået på sprogskole i Danmark, men trods det, har de svært ved det danske sprog. Så de er frustrerede over at de ikke kan følge med børn og børnebørn, som taler godt dansk,” fortæller Heidi Fredsgård, der er uddannet i religionsvidenskab og musik og frivillig i lektiecaféen siden oktober 2016.
De bliver bedre
Siham Sulaman Otham er én af kvinderne, der kommer i samtalecaféen. Hun kom til Danmark fra Libanon for 21 år siden og har indtil videre været i caféen tre gange. Hun vil gerne blive bedre til dansk, for at kunne forstå og snakke med lægen ved lægebesøg og så hun kan tale i telefon og snakke med veninder på dansk.
Og det går fremad, siger hun: ”Ja, det er godt. Jeg bliver bedre.”
Heidi er enig. Der sker en udvikling hos kvinderne: ”Jeg husker særligt én kvinde, som ikke havde fået undervisning før og var meget genert i starten. Men efterhånden, så åbnede hun sig helt op. Hun udviklede sig meget.”
Vil helst læse
Kvinderne skal blive bedre til dansk gennem læsning og samtale og vælger selv fra gang til gang, hvad de helst vil. På samtalecaféens facebookside kan de komme med forslag til emner. F.eks. har Lægebesøg været et samtaleemne i caféen.
I øjeblikket foretrækker kvinderne dog læsning. Det kan enten være at øve ordforrådet med billedbøger, hvor ordene står på dansk og engelsk (billedet), eller at læse små historier. Generelt forsøger de frivillige at matche bøgerne med kvindernes niveau.
Flere af kvinderne har også taget breve med fra kommunen, som de gerne ville have hjælp til at forstå.
Motiverede frivillige
Og netop det at kunne hjælpe andre, er en vigtig motivation for Heidi og de andre frivillige i lektiecaféen.

Helene (tv.), Karen (midten) og Heidi (th.)
Helene Friis Primdahl læser kandidat i samfundsfag og erhvervsøkonomi og kommer for at hjælpe: ”Og fordi jeg synes det er hyggeligt.”
Karen Damgård er uddannet voksenunderviser og har været frivillig i lektiecaféen siden den startede. Hun har god erfaring med at undervise og kommer for at lære noget videre: ”De skal blive glade for at lære noget og motiveres på en sjov måde.”
De frivillige opfordrer kvinder til at kigge forbi. Tjek faktaboksen for nærmere information om tid og sted.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.