I morgen mandag den 15. maj er der både film, fotoudstilling og mad på Europaplads ved siden af Dokk1. Emnet er Al-Nakba.

For blive lidt klogere på Al-Nakba, har gellerup.nu spurgt Israa Maarouf, som sammen med Palyouth Danmark og Palæstina Aktion er en af initiativtagerne til arrangementet den 15. maj.
”Ordet Al-Nakba betyder katastrofe på arabisk. Ordet henviser til palæstinensernes fordrivelse og oprettelsen af den israelske stat i årene 1947 og 1948. Her blev over en million palæstinensere fordrevet af landet af israelske terrorgrupper og militær. De blev også frataget retten til at vende tilbage, hvilket er i direkte modstrid med den internationale menneskeretslovning,” forklarer Israa.
På mandag er det 69 år siden Al-Nakba fandt sted, og mange palæstinensere lever stadig med konsekvenserne i dag.  Fem millioner palæstinensere befinder sig udenfor Palæstina, hvilket er ca. halvdelen af den palæstinensiske befolkning. Fordi det påvirker mange i dag, vil arrangørerne gerne give andre et indblik i, hvad Al-Nabka er og hvad konsekvenserne er i dag. Det gør de ved Dokk1, hvor der vil være mulighed for fotoudstilling, mad og filmaften.
Programmet er:

  • 15- 17: Fotoudstilling omkring tiden før, under og efter Al-Nakba. Udstillingen findes på Europlads overfor Dokk1.
  • 17- 19: Mulighed for køb af palæstinensisk falafel
  • 19- 21: Fremvisning af dokumentaren omkring Al-Nakba instrueret af Rawan Damen fra Al- Jazeera.

”Det er vigtigt, at folk ved noget om Al-Nakba, fordi folk blev fordrevet.  Mange i Aarhus kender en palæstinenser eller er det selv, og det er vigtigt at vide, at der er en grund til, at vi er i Danmark,” forklarer Israa og håber, at mange vil kigge forbi i løbet af dagen. Man kan vælge bare at se fotos eller virkelig fordybe sig med filmen.
Der er gratis adgang.