Tre unge engelske kunstnere kom til Gellerup sidste mandag og skulle nå at samle indtryk i Gellerup, inden de lørdag aften åbnede deres videoinstallation ”Children of Tomorrow”.
I Galleri Andromeda – som har lokaler i Sleep-In Gellerup – kunne man under Ungdoms- og Kulturfestivalen føle, høre og se resultatet:
Midt i rummet er små borde samlet, og på plasticdugen er en større bunke sten, betonbunker og knust beton samlet for at signalere, at her brydes der ned og bygges op.
Det brutale blandet med det smukke
To projektorer viser sløjfer af film på få minutters varighed. Der er mange nærbilleder, så man opdager ikke lige med det samme, at det er Gellerup og helhedsplanen, der afbildes. Der er brutale billeder, men også smukke sekvenser ‘Blixen’ i regnvåd aftenbelysning.
Kunstnerne har også lånt videoklip fra tidligere, så vi ser nærbilleder af nedbrydningen af boligblokke på Bentesvej.  
På lydsiden hører vi værktøjer og maskiner. Lyden af helhedsplanen.
Mens Gellerup.nu besøger udstillingen på denne lune søndag eftermiddag, er vi de eneste gæster. Der har dog været en del tidligere, især til åbningen lørdag aften, fortæller Jayne Dent og Louie Pegna, som er to af de tre kunstnere, der er til stede.
Ny identitet på vej
”Children of Tomorrow” handler om, at noget nyt skal fødes ud af det gamle. Korte sentenser om dette vises på videoen – for eksempel dette statement:
”Create identity throug powerful architecture” – ”Skab identitet gennem stærk arkitektur”.
”De øjne, vi som kunstnere ser med, udtrykker en holdning,” fortæller Louie. Kunstnerne har ikke kun brugt øjnene i ugen op til udstillingen, de har også talt med en del beboere, mest unge. Øjnene har iagttaget de store fysiske forandringer, og igennem samtaler har de fået opfattelsen af, at beboerne ikke helt har været ”med” i planerne og har haft grund til at føle sig udenfor.
Det diskuterer vi lidt – journalisten og kunstnerne. Alt afhænger af øjnene, der ser, og dem, man har talt med!
Stærk tro på fremtiden
Men ud af omvæltningerne skal skabes noget nyt, og Jayne og Louie er ikke sortsynede, de peger også på de ”fede” ting, der er vokset frem, og de mange unge, der har en stærk tro på fremtiden og tager kontrol på flere områder.
Det var i øvrigt det, der var grundtanken med festivalen: at unge tager kontrol og skaber en identitet. Ungdoms- og kulturfestivalen bød også på en række andre events i Gellerup, blandt andet musik, optræden og cirkus.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.