30-årige Faisal Mohamed, der bor i Gellerup, har netop meddelt at han stiller op til kommunalvalget for partiet Alternativet. Klapsalverne runger i lokalet. De unge somaliere er stærke, og de bakker hinanden op.
”Jeg har aldrig været enig med de gamle partier, og nu er Socialdemokratiet blevet bedste venner med DF, så jeg stiller op for Alternativet. En afgørende faktor er Alternativets positive indstilling til iværksætteri, som jeg mener passer ideelt til mange somalieres ønsker,” siger Faisal.
Vil ikke portrætteres på en bestemt måde
Udover sit nyligt fundne politiske engagement er Faisal medlem i Styregruppen for Samvirket i Gellerup og Toveshøj. Han har en kandidatgrad i IT og er aktiv i De Blå Stjerner, der diskuterer ”Danskhed” denne lørdag:
”Emnet er ”Danskhed”, som vi indvandrere altid diskuterer,” griner Faisal og fortsætter: ”Det er vigtigt, at debatten tages op af os med anden baggrund. Vi har mange ting til fælles, for eksempel hip-hop musikken, uanset om vi kommer fra Thailand eller Somalia.”
Jonis Nuur lytter opmærksomt til de første indlæg om ”danskhed”. Han er søn af det mangeårige somaliske byrådsmedlem Ali Nuur, og så er han antropolog. Jonis er ikke fra Gellerup. Han er fra Holme. Mange af de andre ressourcestærke unge somaliere der er til stede i Foreningernes Hus i Gellerup denne eftermiddag kommer fra hele Jylland.
Jonis har godt lagt mærke til De Blå Stjerner, der er unge danske somaliere, der forsøger at ændre den måde somaliere opfattes på i resten af samfundet:
”De er trætte af at blive portrætteret på en bestemt måde. De vil gerne ændre det stigma, så det ikke betyder noget i deres dagligdag,” forklarer Jonis Nuur (billedet herunder)
Faldskærm og hemmelig aftaler
I 1997 sagde Tom Behnke fra Fremskridtspartiet: ”Somalierne skal hjemsendes nu. Om det så sker med en faldskærm på ryggen, vil ikke genere mig.”. I 2017 har Danmark indgået en hemmelig aftale med regeringen i Somalia om at sende 12 somaliere hjem hvert år.
De Blå Stjerner ønsker brændende at somalierne snart vil blive opfattet som en nyttig samfundsgruppe der bidrager og deltager i det danske samfund. Og det er faktisk ikke helt umuligt:
”Det her i dag er et lille projekt. Men hvis man kombinerer det med flere og større projekter bliver summen af projekterne så stor, at den vil munde ud i en mere gunstig diskurs,” mener Jonis Nuur.
Stil dem til ansvar
Fadi Kassem, der stiller op til det kommende byrådsvalg for SF, tager også klapsalver da han  proklamerer, at det ikke er nok at stemme på politikere. Man skal stille dem til ansvar, hvis de ikke arbejder for det, de lovede.
Mahmoud Halima (tv) og Fadi Kassem
Mahmoud Halimah fra Bispehavens Initiativgruppe gør blandt andet opmærksom på faren ved aggressive og voldelige hip-hop-tekster i de kommunalt støttede rap-akademier. Han mener ikke den del af den afroamerikanske hip-hop-kultur hører til blandt unge med arabisk eller afrikansk baggrund i Danmark.
Kræver mere tillid fra samfundet
”Hvis man hele tiden omtaler for eksempel somaliere, grønlændere og romaer med en negativ klang, kan det give en selvopfyldende profeti fordi hvis omverdenen ser ned på os fører det til mere isolation. Det kræver også mere tillid fra samfundet at indse at stereotyper om for eksempel somaliere ikke passer,” slutter Jonis Nuur.
Somali Food-netværket, der selv arbejder på at udbrede kendskabet til somalisk mad blandt danskerne, stod for maden, der blev nydt imens debatten summede videre blandt de fremmødte.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.