Når corona-restriktionerne letter, åbner Røde Kors en helt særlig genbrugsbutik ved Bazar Vest. Som den første butik i landet skal den også være et sted, hvor mennesker kan mødes og lave aktiviteter sammen.

Lige nu ligger de 1700 kvadratmeter og venter på de frivillige, der skal være med til at skabe en helt ny slags genbrugsbutik. På gulvet i den store hal ligger store mængder genbrugstøj og venter på at blive sorteret. Men mange ideer om, hvordan den nye Røde Kors-butik skal være, er allerede klar:

”Vi vil skabe et mødested for mange forskellige slags mennesker, både beboere i Gellerup og folk andre steder fra. Vi håber på en bred sammensætning af både vores frivillige og af butikkens kunder,” fortæller Aase Rhode.

Hun er frivillig i Røde Kors, og leder opbygningen af den nye butik i lokalerne, der tidligere husede Danmissions genbrugsbutik Genbrugsland, bagest i området bag Bazar Vest.

”Det vigtige for os er at skabe et virkelig lækkert sted, der bestemt ikke må lugte af gamle møbler. Det skal være et inspirerende sted at komme – men vi ved samtidig også godt, at mange af dem, som vil handle her, ikke har ret mange penge.”

Planen er som det første sted i Danmark at integrere netværksaktiviteter i genbrugsbutikken, der på den måde kan bliv et mødested, hvor forskellige mennesker kan finde sammen.

”Det er helt med vilje, at vi ikke taler om sociale aktiviteter – men om netværk. Vi ønsker ikke at lave noget for nogen, men med nogen,” forklarer hun.

Café og værksteder
Hun håber, at Røde Kors ikke skal bygge alt op alene, men kan samarbejde med eksisterende aktører i Gellerup-området. Butikken rummer kvadratmetre nok til at kunne rumme mange forskellige slags aktiviteter, der måske findes i forvejen men bare mangler pladsen og fællesskabet.

Som eksempel nævner hun indledende samtaler med fædregruppen baba, der ønsker at etablere en café, hvor lokalområdets fædre kan mødes og være sammen om det at være far.

”Det vil være en virkelig god aktivitet at få her, hvor der i forvejen vil være livlig aktivitet. Ingen har jo lyst til at sidde på en tom café. Omvendt vil butikkens kunder kunne møde andre mennesker via caféen.”

Hun tilføjer, at Røde Kors er i gang med at søge penge til at etablere små elektronik-, træ- og syværksteder, hvor butikkens kunder kan bearbejde de genbrugsting, de har købt i butikken.

Samler overskudmad
Den kommende nye butik bliver også hjemsted for mad-projektet ”Mere mad, mere mening”, som Røde Kors i flere år har drevet: Fem dagligvarebutikker og initiativet WeFood har sagt ja til at donere overskudsmad, først og fremmest brød og grøntsager, fortæller bestyrelsesmedlem i Røde Kors, Peter Poulsen.

Frivillige fra Røde Kors kommer to gange om ugen forbi butikkerne og indsamler fødevarerne. De fordeles i poser, der doneres til folk, som har brug for det til 10 kr. pr. pose.

Hidtil har Røde Kors udleveret madposerne ved sprogskolen Clavis, men fremover vil de blive uddelt fra den nye butik. Det overvejes desuden også at lave nogle velsmagende retter, der kan inspirere til at bruge grøntsager, man måske ikke kender så godt.

Svært at finde frivillige
Håbet er, at den nye butik kan åbne 11. marts, men Aase Rhode lægger ikke skjul på, at man stadig mangler en del frivillige, for at det er muligt at realisere de mange ideer.

Organisationen har allerede haft følere ude mange steder i lokalområdet, men oplever at det er svært at finde folk, som har lyst til at bruge en del af fritiden hos Røde Kors.

Blandt andet søger man folk, som ”har hænderne skruet rigtigt på” og har lyst til at bemande de nye værksteder. Men der er også brug for frivillige til sortering af tøj og til at stå i butikken.

”Man får jo et fedt socialt netværk at være en del af. Men det er overraskende svært at finde folk, som vil være med,” siger Aase Rhode, som understreger, at man ikke skal kunne flydende dansk for at kunne være med. Man skal bare kunne gøre sig forståelig.

Hvis du synes, at projektet lyder spændende og overvejer at bidrage, kan du komme i kontakt med Aase Rhode på email aase.rhode@gmail.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.