Elever i folkeskolen har taget på i vægt, og deres sundhedstilstand er betydeligt dårligere end før corona-nedlukningen, viser en ny undersøgelse. Familiemedarbejder Anett S. Christiansen, Det boligsociale hus i Gellerup, opfordrer de unge til at gå i gang med fysisk aktivitet igen.

”Jeg sidder meget og kigger ned i min computer. Og når timen er slut, ligger jeg bare i sengen resten af dagen”, fortæller en 15-årig pige til TV2. Hun går i 8. klasse, og ligesom tusindvis af andre danske skolebørn har hun gennem det seneste års nedlukning bevæget sig langt mindre, end hun plejer.

Et hold forskere fra Syddansk Universitet har i samarbejde med TV2 testet sundheden blandt eleverne i hendes klasse, og resultaterne viser, at det er gået i den helt forkerte retning:

”Børnene har øget deres fedtprocent markant, og de har fået et meget højere blodtryk. Det er lidt bekymrende tal for den aldersgruppe”, siger en af forskerne bag forsøget, Malte Nejst Larsen, til TV2.

I gennemsnit har eleverne nemlig taget 7,6 kilo på – hvoraf 3,3 kilo er rent fedt. Og selvom det er helt almindeligt, at teenagere vokser hurtigt både i højden og bredden, har deres fysiske udvikling langt fra været normal. Desuden er klassens blodtryk i gennemsnit steget med 17, mens deres hvilepuls er steget med 4 slag i minuttet.

På vej med overblik over aktiviteter
Resultaterne bekymrer også i Gellerup, hvor de fleste børn og unge også har været langt mindre fysisk aktive end tidligere.

Anett S. Christiansen har som familiemedarbejder hjulpet mange børn og unge i gang med foreningsidræt, deltagelse i naturklubber og anden form for fysisk aktivitet. Efter et års nedlukning er hun bekymret for, at mange unge nu får rigtig svært ved at komme i gang igen, fordi de mangler motivationen.

”Jeg vil især opfordre forældrene til at sørge for, at deres børn bevæger sig mere uden for. Måske kan de begynde med bare at gå en tur i lokalområdet. Bare det at bevæge sig fysisk er vigtigt,” understreger hun.

Desuden håber, Anett S. Christiansen, at både børn og unge igen vil begynde at overveje, hvilke aktiviteter de har lyst til at deltage i, når der lukkes endnu mere op for foreningslivet.

”Fodboldklubberne er jo startet igen, og naturklubberne i Gellerup er også så småt i gang. Hvis det er den slags aktiviteter, børnene har lyst til, skal de bare kontakte mig. Så vil jeg forsøge at hjælpe dem i gang på et hold,” siger hun.

De indendørs sportsgrene er som bekendt endnu ikke i gang, men alligevel synes hun, at familierne allerede skal tale om, hvad børnene har lyst til at gå til – og også selv tage initiativ til at lave fysiske aktiviteter sammen.

Hun er i gang med at få et overblik over lokalområdets aktiviteter for børn og unge – både dem der er startet, og dem der er på vej.

Kontakt Anett S. Christiansen på anch@bbbo.dk eller tlf. 2389 7416, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til at dine børn kan komme i gang med foreningsaktiviteter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.