Både kolbøtter og pindemadder var på programmet, da det nye børne- og sundhedshus på Gudrunsvej tirsdag blev indviet af husets børnehavebørn. Sådan er det i det nye hus, hvor det virker helt forkert at sidde stille. I hele huset er der fuld opmærksomhed på sund livsstil, og bevægelse er en vigtig faktor.

Bag de nye træbeklædte vægge på Gudrunsvej 3A har Folkesundhed Aarhus Vest til huse sammen Lægerne i Gellerup, sundhedsklinikken og Bevægelsesbørnehuset. Og det er netop en vigtig pointe, at det er lykkedes at samle alle aktørerne i ét hus, fortæller leder af Folkesundhed Aarhus Vest, Sussie Østerby:

”Så er vi helt tæt på både lægerne her i Gellerup og på sundhedsklinikken. Det vil gøre det lettere for os at samarbejde om at støtte de borgere, der har det allersværest i vores samfund. Vi har på den måde lettere ved at holde dem i hånden i overgangene mellem alle os, der har vores gang i huset”

Som eksempel nævner hun, at lægerne på øverste etage kan følge en patient ned til Folkesundhed for at blive tilmeldt et rygestop-kursus. Eller medarbejderne i Folkesundhed kan få bistand i sundhedsklinikken, når en borgers medicin skal doseres rigtigt.

Nye madvaner kan prøves af
Også medarbejderne i Folkesundhed Aarhus Vest selv får bedre faciliteter. Ikke alene er der nu gode muligheder for udendørs træning omkring det nye hus. Der er også etableret en ny træningssal – og som noget helt nyt et træningskøkken.

Her i undervisningslokalet – og i køkkenet ved siden af – vil Folkesundhed Aarhus Vest blandt andet hjælpe diabetes-patienter med at skabe en sundere hverdag.

”Madvanerne er helt centrale i en sund livsstil. I vores nye køkken prøver vi tingene af i praksis. For eksempel kan man selv se og prøve, hvor lidt olie man behøver at bruge i madlavningen. Så spiser vi sammen med borgerne og snakker om vores erfaringer undervejs,” fortæller Sussie Østerby.

Tidligere lånte medarbejderne skolekøkkenet på Tovshøjskolen cirka en gang hver anden måned. Men det nye køkken er i brug hver dag.

Blandt andet er sunde madvaner en vigtig del af et nyt initiativ, ”Sammen om diabetes i Aarhus”, hvor borgere, som har fået type-2 diabetes kan få hjælp og vejledning til at leve et godt liv trods sygdommen.

Træne balance og lave kolbøtter
”Et børnehus med fokus på pædagogisk idræt og magiske øjeblikke”. Sådan lyder mottoet for det nyåbnede Bevægelsesbørnehuset, der også har til huse i det nye børne- og sundhedshus.

Institutionen har papir på, at personalet er uddannet til at inddrage idræt og bevægelse i stort set alle aktiviteter. En såkaldt idræts-certificeret daginstitution.

”For børnene tror jeg, det betyder, at der bliver en øget opmærksomheden på kroppen, og det kommer til at kvalificere det tilbud, vi ellers ville have. Personalet er rigtig gode til at få bevægelse med ind i aktiviteterne og for eksempel træne balance eller lave nogle kolbøtter,” siger dagtilbudsleder Jan Grand.

Redskaber til bevægelse er der mange af i det nye sundhedshus. Her i Bevægelsesbørnehuset.

Bevægelsesbørnehuset er normeret til 36 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn. Foreløbig er institutionen åbnet med lidt over 50 børn, som er flyttet med fra den nu lukkede Mælkevejen, der lå i bunden af Gudrunsvej.

Personalet glæder sig til at tage imod endnu flere børn fra hele Brabrand. På grund af reglerne i Lov om Parallelsamfund må dog højst 30 procent af børnene komme fra Gellerupparken, mens de resterende 70 procent skal have adresse uden for det udsatte boligområde.

Tirsdag blev åbningen af det nye børne- og sundhedshus fejret med taler af blandt andet de to rådmænd Christian Budde og Thomas Medom. Sidstnævnte sagde blandt andet:

”Det her hus er skabt til bevægelse, og her er allerede masser af liv. Det med fysisk aktivitet fremmer, hvordan vi har det i alle aldre. Og når børn er fysisk aktive, er det ofte samtidig en adgangsbillet til alle mulige børnefællesskaber. Og det er en god forberedelse til at komme videre i livet.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.