Midt i Gellerup ligger et lidt øde overbegroet område og venter på fremtiden. Her vil områdets ejer, A. Enggaard A/S i samarbejde med iværksætterhuset Square One skabe et nyt initiativ med lokal street food. En gruppe af lokalområdets unge er med til at forme ideerne.

Måske undrer du dig over et skilt, der i weekenden blev sat op på skråningen ved Karen Blixens Boulevard. ”Bag Det gule hus” står der.

”Det gule hus” er det folkelige kaldenavn for det tidligere beboerhus Yggdrasil, der i fire år var hjemsted for Det boligsociale hus i Gellerup. Huset skal i løbet af det kommende år rives ned sammen med nogle af boligblokkene i nærheden for at skabe et nyt kvarter, som Aarhus Kommune kalder Karen Blixen Kvarteret.

A. Enggaard A/S har fået opgaven, og Aarhus Byråd har netop vedtaget en lokalplan for nedrivningerne. I mellemtiden drømmer man i iværksætterhuset Square One om at skabe et midlertidigt street food-område for områdets mad-iværksættere.

Den er A. Enggaard med på. Men hvordan skal det hele designes, sådan at både lokale beboere og besøgende har lyst til at lægge vejen forbi og købe de forskellige madprodukter. Hvor skal de kommende madvogne stå, og hvor skal folk sidde?

Det gik folkene bag kunstplatformen Andromeda 8220, Alexander Muchenberger og Aysha Amin, i lørdags i gang med at finde ud af sammen med de unge lommepenge-jobbere i Lommeguld.

”Vi vil prøve at lade de unge komme med nogle anbefalinger til, hvordan området kan indrettes. Et af formålene er vise de unge, hvilke mekanismer og spilleregler, man kan benytte sig af for at søge indflydelse og påvirke byudvikling,” siger Alexander Muchenberger.

I weekenden gik Lommeguld i gang med arbejdet og gjorde sig de første spæde erfaringer. Der var også deltagelse fra Oliven Spejderne, der lavede bål og indrettede den første madbod, hvorfra der blev solgt burgere til de forbipasserende.

”Det var fedt at se, at der pludselig dukkede nogle flere op – blandt andet studerende fra Aarhus Kollegiet, så der pludselig var en god blanding af unge fra lokalområdet. Det var rigtig dejligt at se, hvordan de med enkle midler som lyskæder, nogle bænke og en dags arbejde fik skabt nogle helt nye muligheder.”

En ny måde at arbejde med arkitektur på
”Vi Fællesskaber Gellerup” er et tre-årigt forsøgsprojekt, der er støttet økonomisk af Slots- og Kulturstyrelsen og Realdania. Formålet er at få unge i udsatte boligområder til at arbejde med kunst og kultur på nye måder.

Projektet samarbejder blandt andet med arkitekturfestivaler i Aarhus og København – og med Bureau Detours, der arbejder strategisk med midlertidighed i byudvikling.

I samarbejde med Lommeguld har ”Vi Fællesskaber Gellerup” tidligere leveret forslag til, hvordan området omkring Nordgårdhallen kan anvendes. Og nu er de unge lommepengejobbere igen på spil ved det lidt triste område ved ”Det gule hus”.

”Vi vil gerne vise en anden måde, man også kan arbejde med arkitektur på. Ved at lave nogle prøvehandlinger kan vi forhåbentlig finde ud af, hvordan et område føles og sanses, når man er der,” siger Alexander Muchenberger, som glæder sig over samarbejdet med de 13-17-årige i Lommeguld.

”Det er en stor gave at få deres input, som er rigtig vigtig, selvom de ikke er fag-eksperter. Vi står her som kolleger,” siger Alexander Muchenberger, som selv har en uddannelse som interaktionsdesigner.

Et skilt på bakken, en nyetableret trappe, nogle lyskæder og bord-og-bænke-sæt – så var det første forsøg på at skabe et nyt street food-område i gang. Foto: Helle Hansen.

Louise Bro, som er leder af LommeGuld, er taknemmelig for at bidrage til udviklingsprojektet ved Karen Blixens Boulevard:

”Ud over at have været med til at udvikle ideer til hvad pladsen kan bruges til, har de unge i LommeGuld også lavet bordene og bænkene. Det er fedt at få lov til at vise, at LommeGuld også kan hyres til den type opgaver,” siger hun.
https://www.lommeguld.org/

I løbet af de kommende uger præsenterer de en række løsningsforslag for A. Enggaard og Square One, som så kan inddrage forslagene i det videre arbejde med street food-projektet.

Et område med en lang historie
Området, der kan blive street food-mekka, har længe ligget øde hen. Det er stadig ejet af Brabrand Boligforening, men overdrages inden længe til A. Enggaard. Med en nyetableret trappe fra Karen Bixens Boulevard er det pludselig blevet tilgængeligt for flere, og det benyttede en del sig af til at kigge nysgerrigt forbi.

Alexander Muchenberger fortæller om skiltet ”Bag det gule hus”:

”Det er en ret fin reference til, at området har en identitet i forvejen. Det er ikke bare et nyt fancy sted – men er en ny fortælling om et sted med en lang historie,” siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.