Gellerup Bibliotek er blevet tre attraktioner rigere. Kunstneren Bjørn Poulsen står bag den over to meter høje bronze-skulptur “Kassandra”, mens hans kollega Kathrine Ærtebjerg har skabt to billedfriser under fællestitlen “Fred Fro Fri”. De er alle finansieret af Ny Carlsbergfondet.

”Jeg er enormt glad for, at vi får endnu mere kunst ud i det offentlige rum. Et bibliotek er et sted, hvor man kan fordybe sig og lade sig inspirere, og de to nye værker forstærker netop disse oplevelser på Gellerup Bibliotek.”

Det sagde den fungerende rådmand for Kultur og Borgerservice, Metin Lindved Aydin, da han tirsdag eftermiddag talte ved indvielsen af de tre nye kunstværker på biblioteket. Værkerne er lavet specielt til Gellerup Bibliotek.

”Biblioteket er nyt og moderne, og de to stykker samtidskunst løfter og komplementerer bygningen og atmosfæren. Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed for den fornemme bevilling fra Ny Carlsbergfondet,” sagde rådmanden.

Kathrine Ærtebjergs friser hænger i bibliotekets børne- og familieafdeling samt i foyeren Mellemrummet og hedder henholdsvis ”Fred Fro Fri – Fugle fra alle verdener” og ”Fred Fro Fri – Vi er uendelige.” Friserne består af en række fantasifulde ansigts- og dyremotiver, og motiverne indeholder elementer og ornamentik fra planteriget. De farverige portrætter er skabt specifikt til rummene.

Professor Morten Kyndrup fra Ny Carlsbergfondet glædede sig over at være tilbage i Gellerupparken, hvor han boede, mens han studerede på Aarhus Universitet. Foto: Per Ryolf.

Bjørn Poulsens værk ”Kassandra” er en over to meter høj mørkpoleret bronzeskulptur, som er placeret udendørs i bibliotekets atriumgård. Kassandra i Homers Illiade har spådomsevner, og værket giver associationer til videnskabens undergangsprofetier om for eksempel klimaet.

Kunstneren betegnede skulpturen som bibliotekets skytsånd, der våger over en vigtig institution i vores samfund.

”De smukke, nye lokaler til Gellerup Bibliotek får med disse værker, skabt til stedet, en helt anderledes indbydende karakter,” sagde professor i Æstetik og Kultur, Morten Kyndrup, som er bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet.

”Kathrine Ærtebjergs værker består af en række højtsiddende, indbyrdes forskellige enkeltmalerier, sat sammen til to lange forløb oppe under loftet. Bjørn Poulsens store bronzeskulptur ”Kassandra” i den indre atriumgård er synlig til alle sider indefra gennem bibliotekslokalernes glasvægge. Den står og nærmest lyser op med sine komplekse kurver og sin markant asymmetriske form. Den bliver til et vartegn for det nye byggeri,” sagde han.

Skulptur lægger op til fordybelse
Bjørn Poulsen har skabt skulpturen ”Kassandra”, som er en trojansk prinsesse fra Homers Illiade, som har fået spådomsgaven af Apollon. Kassandra er bibliotekets nye skytsånd, som skal suge beskuerens fortolkninger til sig.

Skulpturen bliver en del af biblioteket – et offentligt rum for viden, litteratur, fordybelse. Kassandra skal netop understøtte disse kvaliteter ved selv at lægge op til fordybelse, og hvor der for den nysgerrige er mulighed for at udforske baggrunden, både kunstnerisk og mytologisk på bibliotekets boghylder. Skulpturen skal være bibliotekets skytsånd, der våger over denne vigtige institution i vores samfund, som kunstneren altid selv har sat meget pris på og har benyttet.

Skulpturen står i atriumgården i midten at biblioteket omgivet af glas. Den vil derfor kunne ses indenfor i biblioteket hele vejen rundt i sine skiftende facetter.

Kunstneren Kathrine Ærtebjerg fortalte om de to friser, der er placeret dels i foyeren Mellemrummet og dels i bibliotekets afdeling for børn.

To friser med 46 malerier
Kathrine Ærtebjerg har skabt to friser på i alt 46 malerier til Gellerup Bibliotek. Friserne tilbyder en fortælling, som brugerne af biblioteket selv skal færdiggøre.
”Fred Fro Fri – Fugle fra alle verdener” består af 33 malerier, der er sat sammen lærred mod lærred på en linje og derved danner en frise. Fredsduen er udgangspunktet for malerierne.

”Fred Fro Fri – Vi er uendelige” består af 13 større malerier, der også danner en frise på endevæggen i børnebiblioteket. Motiverne er menneskelignende væsner, fugle og blandingsvæsner. Da frisen er placeret øverst på en høj væg, er malerierne skabt i stærke farver i et enkelt kontrastfyldt billedsprog, som skal kunne ses på lang afstand.

Gellerup Bibliotek ligger i Sports- og Kulturcampus, som åbnede sidste år. Værkerne kan opleves indenfor bibliotekets åbningstid.

Artiklen er baseret på en pressemeddelelse fra Kultur og Borgerservice.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.