Interessen for litteratur og poesi blomstrer på tværs af kulturelle skel. Det viser et nyt initiativ, som Læseforeningen har taget i samarbejde med Det Boligsociale Hus og Gellerup Bibliotek. Højtlæsning af noveller og digtning er afsæt for intense samtaler om både småt og stort.

”Nogle gravide kvinder bliver rigtig flotte, mens andre falmer lidt under graviditeten. På somalisk siger vi, at dem der har et rigtig flot og smukt udtryk som gravide, kommer til at føde piger og flottere bærer piger.”

Vi er midt i en diskussion om graviditeter og fødsler og om traditionerne i forskellige kulturer. Snakken går på kryds og tværs hen over bordet mellem deltagerne med arabisk, somalisk og dansk baggrund.

Det er torsdag først på eftermiddagen, hvor arrangørerne af ”Fælleslæsning” på Gellerup Bibliotek har valgt at placere det nye initiativ, hvor alle som holder af litteratur og poesi, kan være med.

Repræsentanter for Læseforeningen har udvalgt en novelle og et digt, der læses op – i første omgang uden angivelse af forfatter. Forklaringen er, at ordene skal have lov til at stå for sig selv, uden at lytterne påvirkes af forhåndsviden.

Det er alene glæden ved at gå på opdagelse i litteraturen, det handler om – og hvad det giver af associationer.

Fadebur og spindelvæv
Denne gang er det novellen ”Mod naturen” af norske Tomas Espedal, der giver anledning til mange spørgsmål og tanker omkring bordet, hvor nogle har været med flere torsdage, mens andre er dukket op – nysgerrige på formatet og måden samtalen skrider frem på.

”Hvem er egentlig fortælleren? Er det en person, som er uden for historien,” lyder et spørgsmål, som alle engagerer sig i at finde svaret på.

Vi kommer omkring mange tanker – lige fra hvad et fadebur og et spindelvæv egentlig er for nogle størrelser, til de store spørgsmål om fødsel, død og begravelse. Alt sammen igangsat af tanker ved at lytte til ordene i Tomas Espedals novelle – og senere i et digt af den somaliske forfatter Amina Elmi.

Da vi efter en times samtale og litteratur-lytning går fra hinanden igen, er vi blevet en smule klogere på hinanden – og på hvad ordene kan gøre ved os, uanset om vi er flittige læsere eller er nye i litteraturens verden.

Kom til guidet fælleslæsning med Læseforeningen: Hver torsdag kl. 14-15 på Gellerup Bibliotek.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.