2007 har været et fantastisk æbleår, men hvad skal vi stille op med alle de æbler, som nu ligger på græsplænerne? Grøn guide Erik Stryhn Rasmussen i Århus Nord har en konkret løsning: Lav din egen æblemost.
Æblemosteri i Århus Vest
Lørdag 3. november tilbød Århus Kræmmerforening i samarbejde med den grønne guide borgerne i Århus Vest at prøve den enkle proces at lave æblemost:
De indsamlede æbler vaskes, og de værste pletter fjernes. ”Som hvis man skulle spise det,” forklarer Erik Stryhn. Næste led i processen er at hælde æblerne i en stor kværn. Ud af kværnen kommer den æblemasse, som nu skal presses for saft. Æblemassen stables lagvis på pressen. Hvert lag pakkes ind i et klæde, som effektivt sier grums og skum fra. Når syv lag æblemos er stablet, spændes pressen, og ud løber liter efter liter af frisk æblesaft.
”Det smager som Bedstes gode saft,” mener Paula, 3 år.
Saften opbevares bedst i kartoner eller flasker i fryseren. Man slipper for konserveringsmidler og kan hele vinteren drikke frisk æblesaft.
Lej et mosteri
Grøn Guide Århus Nord udlejer hjemmemosterier for 250 kr. pr. dag. Et mosteri består af en kværn og en presse. Begge dele kan transporteres i bilens bagagerum. Derudover har man brug for et par spande, en tragt, beholdere til saften og selvfølgelig en masse æbler.
10 kg. Æbler bliver til ca. 6-7 ltr. saft. ”Det er en udnyttelsesprocent på næsten 70 procent,” beretter Erik Stryhn Rasmussen stolt.
Et mosteri er meget effektivt og er velegnet som en fælles og hyggelig efterårsaktivitet i skolen, daginstitutionen eller grundejerforeningen.
 
Kontakt: Grøn Guide Erik Stryhn Rasmussen: guide@pc.dk. Læs mere: www.fo-aarhus.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.