Socialrådmand Gert Bjerregaard (V) støtter sænkning af den kriminelle lavalder. Det er et af de redskaber Rådmanden efterlyser med henblik på at hjælpe unge i ’de socialt belastede bydele i Vestbyen’.
Mens Gert Bjerregaard bakker op om folketingsmedlemmer, der slår til lyd for at fjerne eller sænke den kriminelle lavalder, afviser de to folketingsmedlemmer, Eigil Andersen (SF) og René Skau Bjørnsson (S), fra Århus Vest begge pure at ændre på den nuværende kriminelle lavalder på 15 år.
Fængsler uddanner til kriminalitet
Eigil Andersen siger nej til at sætte børn i fængsel og tilføjer: "Det er en sikker vej til at "uddanne" dem til stor-kriminelle. Det er nemlig det, der sker i fængslerne."
René Skau Bjørnsson har i en tidligere artikel på Aarhusvest.dk (se nedenfor) gjort gældende, at fængselsstraffe til unge blot medfører, at de får en endnu fastere tilknytning til kriminelle miljøer, og at de bliver endnu mere forhærdede kriminelle.
Bekæmp årsager til kriminalitet
Eigil Andersen efterlyser større og bedre indsats for at bekæmpe årsager til unges kriminalitet: "Kriminalitet skyldes som regel dårlig familiebaggrund, psykiske lidelser eller manglende uddannelses-tilknytning. Vi skal sætte ind på alle disse punkter." Han kritiserer, at forældre står i kø med klager til Ankestyrelsen, fordi de ikke kan få den hjælp fra samfundet, de har brug for.
"Vi skal gøre alt for at hjælpe unge med problemer og deres forældre ind på en normal tilværelse: Positiv mandsopdækning for børn med behov for hjælp til at passe deres skole. Fast kontaktperson, som svigtede børn kan regne med. Kurser for forældre i, hvad de kan gøre. Hele familien skal hjælpes – ikke kun den unge."
Ifølge Eigil Andersen lider 70% af unge under 18 år i sikrede institutioner af sygdom og psykiske problemer: "Det kræver behandling og bestemt ikke fængsel."
"Håbløse fremtidsudsigter kan også fremavle kriminalitet," pointerer Eigil Andersen: "I SF går vi ind for en praktikpladsgaranti. Alt for mange unge får den kolde skulder af arbejdsgiverne. Når uddannelsen bliver afbrudt, er det meget svært at komme tilbage og gå i gang med noget nyt. Samfundet skal kvittere positivt for den unges indsats for at få en uddannelse."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.