Gå tur i en haveforening. Det er offentligt rekreativt område, og kommunerne spæder kraftigt til, så lejen af de enkelte haver er minimal. Derfor må hække maksimalt have en højde på 1,60 m.

Gående skal kunne glæde sig over farvestrålende blomster, grønne træer og buske, og arbejdende haveejere med forårsfornemmelser. Jørgen Nielsen har sammen med sin kone haft have i Charlottehøj i 22 år. Han vil gerne fortælle om sin have og haveforeningen, hvor han er bestyrelsesmedlem.
En kolonihave kræver meget arbejde
Jørgen Nielsen er i gang med at lægge fliser. Med et grin siger han ”Jeg gider ikke. Jeg gør det for husfredens skyld”. Det irriterede hans kone, at fliserne lå ujævnt. Nu er han i gang med en omhyggelig planering, før fliserne skal lægges. De fysisk hårde ting er hans arbejde, mens hun står for vedligeholdelsen. Hvilket også er krævende i en præmiehave på 425m2 fyldt med blomsterbede, køkkenhave og drivhus. Desuden er der et lille hus.
Regler for haverne
Det står i haveforeningens vedtægter, at haverne skal være vedligeholdte og velholdte. Det er ikke altid sjovt at være i bestyrelsen, når disse regler bliver overskredet, så bestyrelsen gentagne gange må henstille til haveejerne om at få gang i lugejern og hækkesakse. Eller i yderste fald må skride ind med sanktioner.
Dansk havekultur er noget specielt
Reglerne for de danske haveforeninger afspejler bestemte normer. Haven skal være velholdt og ordentlig. Og velafgrænset. Det vil sige, at man passer sin hæk og sit ukrudt. Gør man ikke det, breder begge dele sig til naboens jord, og det er absolut ikke velset. Hygge og fantasifuldhed er værdsat. Det skal ses, at folk holder af deres have. En have, uden andet end græsplæne, giver nok gode udfoldelsesmuligheder for børn, men det er ikke idealet af en kolonihave.
Ikke alle, der kommer hertil fra andre himmelstrøg, har den samme opfattelse, måde og formål med at dyrke et stykke jord. Det kan give problemer og utilfredshed blandt andre i foreningen. Det er dog langt fra alle haveejere af anden etnisk herkomst, som volder problemer. Ligesom der også findes danskere, som ikke vil eller orker at leve op til foreningens regler.
Kolonihavelivet har ændret sig
”Livet i haveforeningerne er ikke, som det var en gang,” siger Jørgen Nielsen. Fællesskabet er mindre. På trods af hjælpsomhed og samarbejde mellem haveejerne så er folk mere individualistisk indstillede i dag, og føler sig ikke forbundet med hele foreningen. Hvilket blandt andet ses i det forhold, at de ikke mere deltager i fælles arrangementer.
Han er dog helt klar på, hvorfor folk vælger at få en kolonihave. ”Det er fordi man ønsker et fristed”. Og sådan har det vel altid været. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.