Egmontgården har ca. 60 % tosprogede børn fra bl.a. Afghanistan, Iran, Tyrkiet, Kina, Vietnam, Indien og andre lande. Børnehaven arbejder med forskellige sprogstimuleringsmetoder for at gøre børn med dansk som andetsprog så skoleklar som muligt. For at finde ud af hvilke sprogstimuleringsmetoder børnehaven anvender, har vi talt med Anne Møller, som er sprogvejleder på børnehaven Egmontgården.  

Der sættes ord på alt
Hvordan foregår sprogstimuleringen af børn med dansk som andetsprog?
”I modsætning til før, hvor sprogstimuleringen foregik i mindre grupper sammensat efter børnenes alder eller sproglige kompetencer, foregår sprogstimuleringen nu nede på stuerne sammen med de andre børn, hvor vi prøver på at sætte ord på alt, synge, lege og høre historier. På den måde tages barnet ikke væk fra sine legekammerater for at blive sprogstimuleret, men får lov til at lege videre samtidig med, at det bliver sprogstimuleret ved, at vi sætter ord på tingene. Derudover går vi lange ture, hvor vi igen prøver på at sætte ord på alt, hvad vi ser og laver. På den måde lærer børnene nye ord at kende og efter at have hørt et ord flere gange, bruger de ordet selv,” fortæller Anne Møller.

Tal barnets modersmål derhjemme
Anne Møller understreger vigtigheden af, at børnene taler deres eget modersmål derhjemme og fortæller, at forældrene opfordres til at tale barnets modersmål sammen med det.
"Hvis man kan sit modersmål, kan man også meget bedre lære dansk, ” fortæller Anne Møller og fortsætter: ”Børnene har meget let ved at lære flere sprog i den alder.”

Anne Møller understreger, at den nye struktur og hendes udtalelser om sprogstimuleringen kun gælder for Børnehuset Egmontgården og ikke for andre institutioner i Århus.

Fordi strukturen er så ny, foreligger der ingen undersøgelser af effekten af den nye sprogstimuleringsmetode. Men Anne Møller er meget forhåbningsfuld omkring den nye fremgangsmåde og er ret sikker på, at det vil hjælpe børnene med at blive endnu bedre til at tale dansk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.