"Carpe diem" betyder "grib dagen"og stammer fra den romerske digter, Horats. Det er en opfordring til at leve i nuet uden bekymring for fremtiden. Udtrykket er for så vidt helt i overensstemmelse med denne borgerjournalists billede af folk i og omkring hiphop-miljøet. Med den engelske tilføjelse, "my ass", blev fordommene imidlertid tricket. Dette interview med Ham den Lange, hvis borgerlige navn er Thorbjørn Bech-Rossen, er et forsøg på at finde ind til personen bag det dobbelttydige budskab.
Historien bag en tatovering
For et års tid siden sad Ham den Lange med sin ven rapperen, Jøden, og dennes kæreste, som er tatovør, på et værtshus i København. Det hårde liv var begyndt at påvirke hans liv alvorligt, både helbredsmæssigt og på det personlige plan. De talte om, at det måske ikke var så smart at gå med enhver pige, som bød sig til. Specielt hvis der er en kæreste derhjemme. Eller bare hoppe med på enhver fristelse, for eksempel til at gå i byen. Og der blev sagt, op til flere gange endda, "Carpe Diem my ass". Næste morgen vågnede Ham den Lange op med en engelsk tilføjelse på sin tatovering.
Barnlig misforståelse
I teorien er Ham den Lange ret fornuftig. Det er bare ret svært at leve op til, når man nærmest er afhængig af jævnlige adrenalinkick. Som han siger, "jeg har sgu ikke brug for, at der står "Carpe Diem på min arm. Det kan jeg godt selv finde ud af".

Nej, Ham den Lange har brug for at blive husket på, at det kan betale sig at tænke sig om en gang i mellem. Ham den Lange fik tatoveringen "Carpe Diem", da han var han var en ung, ubesindig attenårig, som bare mente, at det gjaldt om, at leve hårdt her og nu – uden at bekymre sig om noget. "Det var nok en barnlig misforståelse af ordenes betydning", siger han i dag, hvor han er 27 år.

Finder ro i Gellerup
Dobbeltbetydningen og historien bag Ham den Langes Tattoo, som den ser ud i dag, viser et menneske, der ved, at det er vigtigt at finde balancen mellem at leve i nuet og leve nogenlunde klogt. Det forsøger han også at formidle via sine sangtekster og coveret på sin CD. For ham har denne søgen blandt andet betydet, at han er flyttet fra midtbyens fristelser og værtshuse ud til Gellerup for at finde mere ro til at skrive. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.