Saeed Fadavi er en kunster, der har lavet adskillige kunstværker til bl.a. Viby Skole. Borgerportalen Viby har mødt ham på Skolen for Kunst & Design i Århus, for at tale med ham om de værker, han har været med til at lave for Viby Skole.

"Jeg er uddannet billedkunstner"
Hvem er Saeed Fadavi?
”Jeg er 48 år og kommer fra Iran. Jeg har været i Danmark siden midten af 80erne. Jeg er uddannet billedkunstner/skulptør fra designskolen i Kolding og industriel designer fra Arkitektskolen i Århus – lige nu underviser jeg på Skolen for Kunst & Design,” fortæller Fadavi og fortsætter: ”Om sommeren, når skolen har ferie, arbejder jeg med andre projekter.”
Kunst kan gøre opmærksom på en problemstilling
Hvad gør kunst i byrummet ved folk?
”Kunst og udstillinger i byrummet er med til at inspirere folk, få dem til at tænke over noget bestemt, skabe debat og gøre opmærksom på en problemstilling,” siger Fadavi.

”En hver har sin måde at udtrykke sig på. Nogle er gode til at skrive, andre er gode til at holde tale. Det redskab, jeg bruger til at udtrykke mig med, er mine værker. Det gælder dog ikke, når jeg får til opgave f.eks. at lave noget til en bydel, for der brainstormer jeg med beboerne eller dem, der skal omgås værket.”
"Det hele var som en leg"
Hvilke tanker ligger der bag især skulpturerne på Viby Skole?
”Viby Skole var min første arbejdsplads i Danmark. Min karriere startede på Viby Skole, hvor jeg var i jobtilbud gennem kommunen, fordi jeg ikke kunne få et arbejde, efter at jeg var færdig med min uddannelse. Det er jeg taknemmelig for i dag” erklærer Fadavi med et glimt i øjet og fortsætter:

 ”De værker, der blev lavet til Viby Skole, er et resultat af et fælles samarbejde mellem mig og eleverne på skolen, hvor jeg nærmest fungerede som en vejleder for dem. Så jeg var ikke alene om at bestemme eller udarbejde skulpturerne på Viby Skole,” fortæller Fadavi.

”Det hele var som en leg. Børnene var meget glade for at være med til at fremstille værkerne, og de lærte meget. Forældrene var også meget glade på deres børns vegne. Så man kan sige, at det ikke var mine tanker, der kom til udtryk gennem kunstværkerne på Viby Skole,” siger Fadavi.

Kunst skal til tiltale beboerne
Gør du dig særlige tanker, når du skal lave kunst til de udsatte områder?
”Når jeg skal lave kunst til en bydel, snakker jeg først med beboerne fra området. Jeg laver en brainstorm for at finde ud, hvordan beboerne tænker, hvilke holdninger de har – ja, for at lære dem bedre at kende, og for at kunne lave et kunstværk, der tiltaler dem,” fortæller Fadavi.
Læs portrættet af Saeed Fadavi
Se Fadavis og andres værker i vores

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.