I nogle udsatte boligområder stiger kriminaliteten, men i Gellerup er den faldende. Hvad skyldes den forskel – og kan vi lære noget af den måde, som Gellerup arbejder på?
Det var et af emnerne på borgermødet i aftes om tryghed, men det er også baggrunden for en undersøgelse, som Center for Boligsocial Udvikling er ved at lægge sidste hånd på. Sidst i januar er undersøgelsen færdig, og indtil da vil specialkonsulent Majken Rhod Larsen fra centret ikke løfte sløret for resultaterne.

Men undersøgelsen kredser om, at Gellerup har effektivt samarbejde mellem nærpoliti, kommune og boligsociale aktører, og Majken Rhod Larsen ser på, om dette er årsagen  til, at kriminaliteten er de seneste år faldet, eller om der kan være andre medvirkende årsager. 
Hvad er det særlige?
"Det kriminalpræventive samarbejde i boligområdet Gellerup/Toveshøj fremhæves ofte som et eksempel på en virkningsfuld strategi mod kriminalitet i udsatte boligområder. Men hvad er det særlige ved dette samarbejde og kan det dokumenteres, at det virker?" skriver centret på sin hjemmeside.
For at gøre analysen mere sikker, sammenligner CFBU med et andet boligområde i Århus, hvor kriminaliteten er steget de seneste år – nemlig Bispehaven. Det kan give bedre mulighed for at påvise, hvad det er, der virker og som kan mindske kriminaliteten i et udsat boligområde.

Centret har interviewet en række lokale aktører, der indgår i det kriminalpræventive arbejde, bla. nærpoliti, kommune, de boligsociale medarbejdere, boligforening og klubledere.
Gellerup er god til det uformelle
Men der kan være andre faktorer også – nemlig det uformelle samarbejde, som Gellerup er rigt på. Gellerup er god til at kommunikere, koordinere, vise hinanden tillid og organisere fra dag til dag.
"Undersøgelsen skal komme med en række konkrete anbefalinger til andre socialt udsatte boligområder, hvor Gellerup/Toveshøjs gode erfaringer kan være værdifuld inspiration," står der om undersøgelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.