Århus Kommune vil med den ene hånd gerne lave både helhedsplan og kulturby, og den påstår, at man nu vil satse på Gellerup og gøre området åbent for omverdenen. Men med den anden hånd er politikerne måske ved at spare de tilbud væk, som er med til at gøre Gellerup åbent.
Et spareforslag fra kommunen er netop meldt ud: væk med tilskuddet til Gellerupscenen, og sker det, vil teatret og talentskolen enten forbløde eller direkte lukke.
Gellerupscenen har mandag eftermiddag sendt en pressemeddelelse ud til politikere, medier og venner af teatret. Her peger teatret på, at det er i modstrid med Århus Kommunes øvrige politik, når man samtidig har planer om, med Helhedsplanen at bruge millioner for at åbne Gellerup og tiltrække andre befolkningsgrupper.

"På Gellerupscenen tiltrækker vi ca. 11.000 publikummer pr. sæson, både fra området og fra resten af Østjylland," skriver Bo Cornelius, Hans Strandmark, Hans H. Ebbesen og Lisbet Lautrup Knudsen fra Gellerupscenen. Videre:
"Samtidig laver vi også, som det eneste teater, projekter om integration med områdets unge, men det tæller åbenbart ikke i den økonomiske balance.
Som plaster på såret er der afsat 500.000 kr. til kulturelle aktiviteter, men det er en dråbe i havet i forhold til Gellerupscenens indsats i de sidste mange år.

Kulturby uden Kultur?
"På Gellerupscenen undrer vi os også over, at man stadig arbejder på at gøre Aarhus til Kulturhovedstad 2017, når man i realiteten slagter den ene kulturinstitution efter den anden. Man burde i stedet frede kulturen og opskrive kulturbudgettet, men det er langt fra realiteterne, som man har kunnet se både i tidligere sparerunder og den nuværende."

De fire underskrivere har lavet et regnestykke, som viser, at det er minimalt, der kan spares ved at lukke teatret.

"På Gellerupscenen får vi 3.5 mill. kr. i tilskud, heraf betaler vi 1 mill. kr. tilbage til Aarhus Kommune i husleje. Vi har en egenindtægt på over 500.000 kr. som vi betaler moms af, og de 8,5 ansatte får en løn, som de betaler skat af.
Ved at tage Gellerupscenens tilskud mister man den talentfabrik, som teatret har været gennem mange år, og som har været fødselshjælper for både professionelle skuespillere og teatergrupper.

Plads til unge med etnisk baggrund

Igennem årene har Gellerupscenen også givet plads til, at mange unge med anden etnisk baggrund end dansk har kunnet stifte bekendtskab med teatret. Oplevelsen ved selv at stå på scenen og debattere efter forestillingerne har udviklet dem og styrket deres eget selvværd og deres danskkundskaber," hedder det i pressemeddelelsen.

"Meget går nu tabt i talentudvikling og integration, når 25 års viden og erfaring forsvinder med tabet af tilskuddet til Gellerupscenen."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.