Den nye regering vil afskaffe ordet ‘ghetto’. Udsatte boligområder, der har fået stemplet, har oplevet, at alene ordet kan få andre til at se skævt til et boligområde, som slås med fattigdom og sociale skævheder. Og ofte opfatter beboerne ikke selv områderne som ‘ghettoer". Men virkningen er, at det bliver endnu sværere at tiltrække tilflyttere.
Den nye by- og boligminister Carsten Hansen (S) tager positivt imod et forslag fra Københavns integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R). I København er kommunen stoppet med at bruge ordet og bruger i stedet betegnelsen "udvalgte boligområder" – dvs. områder, hvor der skal gøres en særlig indsats.
Carsten Hansen siger til Jyllands-Posten, at han er enig:
"Vi skal tale områderne op, ikke tale dem ned."
I Gellerup siger afdelingsformand Helle Hansen "Juhuu!" over meldingen fra politikerne. Hun har selv været med til at samle de 26 boligområder, som er omfattet af den tidligere regerings ‘ghettoliste’ – og et af formålene med et kommende topmøde i november er at kritisere ghetto-begrebet.
"Det er dejligt, hvis regeringen afskaffer det. Vi kan jo se, hvor misvisende det er, nu hvor Trige er kommet med på listen, for i Trige føler de slet ikke, at det er en rigtig betegnelse – de bor ikke i nogen ‘ghetto’," siger Helle Hansen til gellerup.nu.
Viceborgmesteren gør Gellerup til ‘ghetto’
Hun har også bemærket, at De Radikale har taget forbehold imod at bruge etnicitet som et af kriterierne for, hvornår et område kommer med på ‘ghetto’-listen.
"Det er jo grotesk, at antallet af beboere med anden etnisk herkomst skal være med til at bestemme det. Det er eksempelvis med til at gøre Gellerup til en ‘ghetto’, når vores viceborgmester Rabih Azad-Ahmad (R) bor herude med sin familie!"
Ikke alle i Folketinget vil slette ordet fra deres ordbog. Venstres integrationsordfører Inger Støjberg siger til JP:
"Jeg har aldrig nogensinde hørt om nogen problemer, der forsvinder, fordi man holder op med at tale om dem."
Fakta: Definition i dag
Ifølge Socialministeriets definition er en ‘ghetto’ en almen boligafdeling med mere end 1.000 beboere, som opfylder mindst to af følgende tre kriterier:

  1. Indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande udgør minimum 50 % af beboerne.
  2. Andelen af beboere i alderen 18 – 64 år, der er uden uddannelse eller tilknytning til arbejdsmarkedet, udgør minimum 40 % (gennemsnit over fire år).
  3. Antal dømte for overtrædelse af straffelov, våbenlov eller lov om euforiserende stoffer pr. 10.000 beboere, udgør minimum 270 personer (gælder beboere over 18 år, som gennemsnit over fire år).

Elvis Presley live med "In the Ghetto" – som IKKE handlede om etnicitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.