Usund mad lurer og frister skolebørn overalt. Selv om det er lettere at købe usund mad, end at få et nærende måltid, er det fortsat de voksnes ansvar at give børn et sundt måltid.

Børnenes helbred er afhængig af de voksnes handlinger som for eksempel mad, motion, og søvn. Og derfor er viden om, hvad  de voksne giver børnene, vigtig at have.

For meget slik og cola

”Vores børn spiser dansk mad som pizza og lasagne, og de spiser for meget slik, chokolade og drikker cola,” siger Walid El-Yosif, der er far til fire skolebørn, og har familie i Gellerup. En del af vores børn er overvægtige sammenlignet med deres jævnaldrende danske børn, konstaterer han.
”Som forældre mangler vi viden om sund kost og tålmodighed, og vi er villige til at lære nyt, hvis for eks. en kostvejleder fortæller os om sund kost, ” tilføjer han.

Kost er omsorg og ansvar

Børns mad og kost er de voksnes ansvar, mener Frede Bräuner, der er kostkonsulent og folkeskolelærer siden 1983. Han har i flere år beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne. Fastfood og sukker gør børnene afhængige af forkert mad, hvad der skaber nogle forkerte manerer, tilføjer han.
Sunde madpakker er forældrenes ansvar, og klasselæreren må opfordre eleverne til at få spist deres madpakker, mener han. Og når børn ikke bliver tilbudt mad, er der tale om forældrenes omsorgssvigt, siger han.

Madpakken er en kærlig hilsen
 Madpakken er en kærlig hilsen fra forældrene til deres børn, og så kan den signalere omsorg for hinanden, derfor den skal smage og dufte dejligt, siger Anne W. Ravn, der er uddannet som ernærings-og husholdnings-økonom og diætist. Hun mener, at børns kost allerede begynder ved indkøbssedlen, og skal indeholde det grove og det sjove, siger hun.

Stokke og gulerødder

"Moren skal ikke bare give op, hvis der er noget barnet ikke vil have, og forældrene skal blive ved med at forsøge og gerne lade deres børn blive inspireret ved at se andre børn spise det,” siger Ingrid Videbech, der er livsstilsvejleder og underviser, og hun har i flere gange i år ydet kostvejledning til kvinder fra Gellerup, der var mødt op til kostvejledning i Tousgårdsladen.

Børnene kan lære at spise sund mad og kost samt få gode spisevaner hjemmefra, hvis de voksne viser et godt eksempel, fortæller hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.