Unge beboere i Gellerup var blandt dem, der blev suget til kunst-arrangementet ’Stamp your passport’ i weekenden. De ankomne ville have et glimt af Palæstinas passtempel og fik det stemplet på pas, pengeseddel og taske.

Omkring 35 gæster var de samlet i søndags i mødesalen på Kulturhus Herredsvang til Palæstinensisk Ungdoms arrangement ’Stamp your passport’.
Her fortalte palæstinenseren Maher Khatib om projektet med Palæstinas ”passstempel”, og han stemplede logoet af det til gæsterne. Nogle fik det stemplet i passet, mens andre fandt andre løsningsmuligheder. Til arrangementet blev der desuden vist slideshow og film om Palæstina.
Det palæstinensiske stempel er ikke officielt anerkendt, men udgør et kunstprojekt af kunstneren Khaled Jarrar fra Ramallah. For at vise sin protest mod, at Palæstina ikke anerkendes som en selvstændig nation, har han tegnet et logo med ordene ‘State of Palestine’. Maher Khatib rejser rundt som en slags ambassadør for kunstneren og stempler pas.

Pengeseddel blev stemplet
Worud, Rachid og Gihad var blandt de gæster, der krydsede vejen fra Gellerup til Hasle Bibliotek for at overvære passtemplings-arrangementet. For dem hver især betød stemplet noget bestemt.
I stedet valgte Rachid at få stemplet på en medbragt hundredkroneseddel i stedet for passet, fordi han ønsker at sprede sit budskab:
”Jeg gjorde det, fordi jeg gerne vil have, at budskabet om at anerkende staten Palæstina skal vandre i Danmark. Hver gang nogen bruger hundredekronesedlen går budskabet videre.”
Derimod valgte Gihad på 21 år at få stemplet direkte i sit pas for at vise, at han har et tilhørsforhold til Palæstina og ønsker det skal være en selvstændig nation:“Jeg er stolt over at få stemplet, fordi det betyder meget for mig. På den måde ved alle, at jeg er palæstinenser og støtter eksistensen af en palæstinensisk stat.”
Stemplet kan give problemer
Medicinstuderende Worud Mahmoud fra Brabrand ønskede ikke at få stemplet på sit pas, men i stedet fik hun det på et stykke papir.  Stemplet er ikke officielt anerkendt og kan give problemer ved indrejse til visse lande. Bl.a. hvis man rejser til Ben Gurions lufthavn i Israel, hvor man nægtes adgang og kan risikere at få indrejseforbud for 10 år. Til arrangementet fik gæsterne information om forhold, de skal være opmærksomme på, inden stemplingen gik løs.
Palæstina”ambassadøren” Maher Khatib har tidligere været forbi Ulrich Hermansen(V) i Ringsted Kommune, som valgte at få stemplet som støtte til den Palæstinensiske stat. Maher Khatib håber, der vil blive skabt større opmærksomhed omkring Palæstinas anerkendelse fremover, og at flere politikere vil vælge at få stemplet.
Find Palæstinensisk Ungdom Århus på Facebook

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.