I venteværelset fredag eftermiddag sidder fire patienter i farverig påklædning. Nogen taler arabisk med hinanden, og en kvinde svarer på dansk, da læge Inger Raben-Pedersen kommer ud og siger hendes navn.
Inger Raben-Pedersen har været læge i Gellerup siden 1985, og hun har sagt ja til at fortælle gellerup.nu om, hvordan hun oplever at være læge i Gellerup. Hun startede i sin praksis, da araberne kom til Danmark.
”Vi havde samme udgangspunkt og skulle lære et nyt område at kende, det var som at lukke en ny verden op – indvandrere fra andre kulturer, blandt andet Tyrkiet, Iran, Irak og Libanon og traumatiserede flygtninge og statsløse palæstinensere. Alle med en vidt forskellig uddannelsesmæssig baggrund.
”Fælles udgangspunkt er den mellemfolkelige forståelse og at kunne sætte sig ind i et andet menneskes sted,” siger hun.
Den umiddelbare kontakt kan være svær
Inger Raben-Pedersen siger, at mange patienter kommer til et helt nyt liv. Som læge har hun tavshedspligt, hvilket giver tryghed i samtale mellem patient og læge.
”Jeg kan jo kun være støtte, patienten må selv tage en beslutning om at komme videre i livet,” siger hun og fortæller, at tolkebistand kan være med til at gøre en samtale sværere, fordi det forhindrer den umiddelbare kontakt. Omvendt er det nødvendigt for at få helt styr på, hvad der kan hjælpe en patient ud af en fastlåst position fra en traumatiseret tilværelse.
”Humor spiller også en stor rolle, da det undertiden kan lette trykket,” fortæller hun.
Patienterne
Inger Raben-Pedersen kan ikke sætte et bestemt kendetegn på sine patienter. Nogle flygtninge har grimme oplevelser i bagagen og har måske svært ved at finde et netværk. Nogle har svært ved at tage den danske kultur ind under huden, og nogen tør ikke knytte bånd til hverken andre udlændinge eller danskere, fordi de er bange for sladder.
Inger Raben-Pedersen siger, at det er vigtigt, at hendes patienter vælger ’gode venner’, hvor de kan tale sammen, uden at der opstår mistillid.
Nogle patienter har fra deres kultur en medbragt opfattelse af, at lægen er en autoritet, og Inger Raben-Pedersen fortæller, at det kan være en fordel, når hun skal rådgive om, hvordan en patient tackler sygdom.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.