Diabetes type 2, afstresning og redskaber til at håndtere dagligdagens udfordringer med madlavning, spisevaner og kondi – de emner blev drøftet intensivt, da en gruppe på 30 kvinder fra Brabrand Tyrkisk Kulturforening fra Gellerup begav sig ud på en hyttetur i Ålum.

Sükriye Alici og Esme Ataman fra foreningen var initiativtagerne til turen.

Der blev danset, hoppet og gået ture i skoven 9.-11. marts i og ved hytten tæt på Randers. Projektet blev støttet af Samvirket i Gellerup, og formålet var at styrke kvindernes viden i forhold til at debattere diabetes på et plan, hvor alle får indsigt i hvad sukkersygen kan betyde: ikke kun for dig selv, men også resten af familien.

Mange bærer selv sygdommen
Mange af disse kvinder er familiens kokke og er selv bærere af sygdommen diabetes type 2.

Praktiserende læge Dilek Cakar kom forbi kvindernes hytte med en præsentation for de tyrkiske kvinder – der havde brug for at få indblik i, hvad man selv kan gøre for at leve et liv med diabetes.

Budskabet fra Dilek Cakar var: ”Det er nødvendigt at holde sig for øje, at diabetes ikke kun rammer individet, men kan blive en familiesygdom. Hvis kun den ene af forældrene har diabetes, er risikoen for deres børn får sygdommen på 40 procent.  Hvis både far og mor har diabetes i familien, betyder det en sandsynlighed på 80 procent.”

Der blev nævnt at groft brød, kondition som at gå lange ture, og flere små daglige måltider er en del af løsningen på en livslang sygdom.

Dagene forløb med lange gå-ture i skoven, sund mad på menuen med en masse salattyper, der gjorde menuen farverig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.