200-300 somaliere deltog i konferencen, som Somalisk sundhedsforbund (SSF) holdt i Foreningernes Hus 6. og 7. oktober.

Konferencen satte fokus på sundhed blandt herboende somalieres aktuelle og fremtidige udfordringer i deres egen sundhed. .

Den store deltagelse overraskede foredragsholderne,  som blandt andet bestod af Somalisk Sundhedsforbunds bestyrelsesmedlemmer Abdi Farah (formand), Shirwa Abdullahi Adan (aktivitetskoordinator), Nadira Katuun (aktivitetskoordinator), og Hamda Ibrahim (kasserer).

Kvinder over 35 år

Det var hovedsageligt kvinder over 35 år, der deltog i konferencen. Netop denne gruppe kvinder har ikke tilstrækkelige danskkundskaber til at navigere i det danske sundhedssystem, hvilket kunne forklare, hvorfor konferencen var meget populær i denne alders gruppe.

Emnerne i år var livstilssygdomme såsom diabetes, højt blodtryk og fedme. Øvrige emner omfattede livmoderhalskræft, overgangsalderen og infertilitet (ufrivillig barnløshed). Emnerne blev gennemgået af eksperter inden for området med mulighed for inddragelse af deltagerne.

Under foredragene var der mulighed for at få et sundhedstjek. Dette foregik ved små stationer, hvor der ved hver station var mulighed for at få målt sit blodtryk, blodsukker samt vægt og fedtprocent. Ved unormale resultater var der mulighed for at få råd og vejledning af  sundhedsfaglige personer, f.eks. læge eller sygeplejerske.

Unge i centrum
Stemningen var forrygende, og de ældre deltagere var meget spørgende og nysgerrige, da både foredragene og de efterfølgende vejledninger foregik på modersmål. Mange af de unge deltagere på konference fandt det ligeledes interessant og spændende, og især denne gruppe havde enorm interesse i at være en del af foreningen.

Mange af konferencens oplæg blev holdt af unge somaliske kvinder, og dette faldt i god jord hos deltagerne. Især den ældre generation kunne ikke skjule deres stolthed over, at den tredje generation af somaliere kan beherske deres sprog og har interesse for at give tilbage til deres ældre generationer.

Efterspørgslen til næste sundhedskonference begyndte allerede under denne konference. Den næste  bliver således afholdt i år i Odense 13. oktober.

Frivillige professionelle
Somalisk Sundhedsforbund er en frivillig forening stiftet af sundhedsprofessionelle og studerende med somalisk baggrund. Foreningens formål er blandt andet at formidle viden om sundhed for herboende somaliere.

Find mere information på forbundets Facebookside

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.