Somaliere, der har været i hjemlandet, bringer nu godt nyt med hjem fra Somalia, og på lørdag den 20. oktober kan man i Foreningernes Hus høre det direkte fra en Gellerup-beboer, som har været valgtilforordnet ved september-valget i Somalia.
Faisa Mohamad Layli er optimistisk med hensyn til demokratiet og fredelige tilstande, og hun vurderer, at mange somaliere her i landet nu har lyst til at vende hjem.
"Vi håber, at det bliver mere fredeligt nu, og jeg selv vil gerne flytte tilbage. Men vi skal nok se tiden an i fire år indtil det næste valg, før vi kan vide, hvordan det går," siger hun til gellerup.nu.
Stort set ikke snyd
Hun var sammen med andre danskere og herboende somaliere inviteret til at kontrollere valghandlingerne, som hun kalder demokratiske, da de ikke observerede snyd. Der kan naturligvis have været stemmesnyd på andre valgsteder.
Kvinder har fået nye rettigheder og har eksempelvis ret til 30 procent af pladserne i parlamentet – ved valget lykkedes det dog kun at få 12 procents repræsentation.I en FN-rapport nævnes Somalia som den næstmest kvindeundertrykkende nation i Verden, så det kan kun gå fremad.
Men det var en ødelagt hovedstad, Mogadishu, hun vendte tilbage til, totalt anderledes end den flotte by, hun flygtede fra for 23 år siden, da borgerkrigen startede.
Milits fordrevet fra store byer
Til gengæld hersker der fred igen, og handel og byliv fungerer godt. Den islamistiske milits Al-Shabaab er trængt ud af de store byer og de større landsbyer, og da den nyvalgte præsident Hassan Mohamud er kendt for sin reform- og genopbygningspolitik, så er mange af somalierne optimistiske.
"Vi kan håbe, det bliver fredeligt, men man ved aldrig helt med krigsherrerne og Al-Shabaab, som jo kan slå tilbage," siger Faisa Layli.
Møde på lørdag
Hun sidder i foreningen Horn of Africa, som tæller herboende somaliere, kenyanere og etiopere.
Foreningen forbereder netop nu et stort møde på lørdag i Foreningernes Hus – fra kl. 14 til 18. De vil orientere om situationen i Somalia, og foreningen kan rådgive herboende somaliere, som kunne forestille sig at planlægge at vende hjem på et tidspunkt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.