Gellerupparken og Toveshøj var under 2. verdenskrig blot marker omkring byen Brabrand med cirka 3000 indbyggere.
Men rundt om hvor vi bor, skete der mangt og meget. Lokalhistoriker, cand. mag. Lars Nikolajsen, tog søndag eftermiddag de otte fremmødte i Cafe Perlen med på en rejse tilbage i tiden – da tyskerne havde besat os.
Krigen rasede ikke i Brabrand, men i krigens sidste fase gravede tyskerne dog skyttegrave i området mellem Tousgården og ind mod Hasle.
Borgerne i Brabrand holdt fast i nationalismen. I Hans Broges Bakker samlede man ved alsangsfestivaller 1200-1300 deltagere til sang af stærkt nationalistiske sange. Ligeledes gik man lange gåture i flok for blot at stimulere fællesskabet.

”Tyskerne forstod ikke, hvad det drejede sig om – men det gjorde regeringen!” fortalte Lars Nikolajsen.
Modstand i Brabrand
I 1943 begyndte modstanden at ændre ansigt. Britiske agenter instruerede rundt om i landet folk i brug af våben. Det kom også til Brabrand.
Lars Nikolajsen kom ind på to af de lokale, der deltog i modstanden – én som blev henrettet og en anden, som undslap.

På Brabrand Kirkegård står en mindesten for den 25-årig kornet Alf Toldboe Jensen. Alf Toldboe Jensen boede i Brabrand med sine forældre, og han bidrog med kureraktiviteter til de store byer – nogle måtte jo omdele sprængstoffet.

På Vesterbro Torv blev han taget af tyskerne, og 29. december 1943 blev han henrettet på Vester Allé Kaserne efter, at tyskerne forgæves havde fået forsøgt at overtale ham til at blive stikker.

Hævnen
11. januar 1944 efter kørte en benzindreven bil ned mod Hougården ved Brabrand Sø, hvor den cirka 40-årige tyskersympatisør Rasmus Holm boede. Rasmus Holm boede cirka 200 meter fra Alf Toldboe Jensen, og man mente, at han var stikkeren. Hvis han var, kom han imidlertid ikke til at forråde flere, for denne aften blev han henrettet gennem et staldvindue. Skuddet sad i hovedet.
Lars Nikolajsen betragter det som sandsynligt, at det var henrettelsespatruljen ”Leif og Knud”, der havde likvideret Rasmus Holm og benyttet en politibil.
Alf Toldboe Jensens lig blev efter krigen fundet begravet i Husby Klitter og han kom hjem til Brabrand.
Familien von Lillienskjolds mod
På Tranekærvej i Hans Broges Bakker boede den 28-årige Hans Frederik von Lillienskjold med sin kone og sine fire børn. Han blev gruppefører af en deling , der foretog sprængninger langs banearealet fra Mundelstrup og ind mod Århus.
Forældrene, som boede på Søparkvej 4, bakkede stærkt op om sønnen. Depotet i huset afsløreredes aldrig, da to tyske officerer boede på 1. sal. Derfor kontrollerede tyskerne aldrig den store villa.

Mor med bomber
Hustruen, Ellen Margrethe, var hans aktive støtte. På parrets aftenture smed hun magnesiumbomber ind i togvognene, der holdt parkeret ved stationen i Brabrand, og det samme var tilfældet ved de skyttegrave, som tyskerne i den afsluttende fase af krigen byggede mellem Tousgården og Hasle.

Ellen Margrethe er også iskold, da Hans Frederik efter en aktion har tabt sin pistol. Tyskerne roder med 100 meters sprængt baneareal, og Ellen Margrethe går ud til arealet under dække af at sanke brænde. Tyskerne aner ikke det mindste uråd, og hun finder pistolen og lægger den i brændesækken.

Få måneder senere slutter krigen. Danmark er atter frit.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.